به گزارش سلامت نیوز به نقل از دیده بان ایران، آمارها حاکی از کاهش سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور است، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی معتقد است توجه به مسئله نهادههای دائمی میتواند روی میزان قیمت تاثیر بهسزایی داشته باشد.
فرض کنید امروز هزار تومان در جیب خودتان دارید و فردا که از خواب بیدار شدید، ارزش پولتان ۴۰۰ تومان کاهش پیدا کند. آن وقت ارزش هزارتومان شما در عرض یک روز به ۶۰۰ تومان کاهش پیدا کرده و قدرت خریدتان دستخوش تغییر شده است. این موضوع روی چه مسائلی تاثیرگذار است؟ حالا تصور کنید یکی از کشورهای جهان مشغول تجربه تورم ۴۰ درصدی است. اوضاع چطور میشود؟ مثلاً در مقطعی وقتی مردم ونزوئلا برای تامین وسایل زندگی روزمره به فروشگاهها مراجعه میکردند، باید حجم زیادی اسکانس برای خرید اجناس مورد نظر پرداخت میکردند. این موضوع نشان میدهد تورم مستقیماً روی سفره مردم تاثیرگذار است.
*سرانه مصرف گوشت قرمز در ایران
حالا که صحبت از سفره شد، سراغ یکی از گرانترین اقلام مصرفی خانوار یعنی گوشت قرمز رفتیم. در آذر ۱۴۰۳ گزارشاتی منتشر شد که حاکی از کاهش مصرف سالانه گوشت قرمز در ایران به کمتر از ۶۰۰ هزار تن بود. در واقع با توجه به جمعیت حدود ۸۶ میلیون نفری ایران، در سال ۱۴۰۳ سرانه مصرف گوشت قرمز به حدود ۷ کیلوگرم در سال میرسد.
این در حالی است که در سالهای گذشته، سرانه مصرف گوشت قرمز در ایران بالاتر بوده است. به عنوان مثال مصرف گوشت قرمز در سال ۲۰۱۹ میلادی سرانه مصرف گوشت گاو حدود ۷ کیلوگرم و گوشت گوسفند حدود ۴ کیلو گرم گزارش شده است. در واقع در سال ۱۴۰۲ تنها حدود ۲۴ درصد سبدخوراکی مصرفی خانوارها شامال گوشت قرمز و سفید شده است.
سرانه مصرف گوشت در جهان
در سال ۱۳۹۹ (۲۰۲۰ میلادی)، سرانه مصرف گوشت قرمز و سفید در جهان حدود ۴۱ کیلوگرم بوده است. در سرانه مصرف گوشت عوامل فرهنگی، اقتصادی و دسترسی به منابع غذایی در الگوهای مصرف گوشت دخیل است.
اما به طور کلی آخرین بررسیها نشان میدهد هنگ کنگ، آمریکا، استرالیا، مغولستان و آرژانتین بیشترین سرانه مصرف گوشت قرمز را دارند.
* تاثیر ارز روی قیمت گوشت
سیاستهای ارزی و تغییرات قیمت دلار میتوانند تأثیر مستقیم و غیرمستقیمی بر مصرف گوشت قرمز در ایران داشته باشند:
۱. تأثیر مستقیم از طریق واردات نهادههای دامی
تولید گوشت قرمز به نهادههایی مانند خوراک دام (ذرت، سویا، جو) وابسته است. بخش عمده این نهادهها وارداتی هستند و قیمت آنها به نرخ دلار وابسته است.
با افزایش قیمت دلار، هزینه واردات این نهادهها بالا میرود و در نتیجه هزینه تولید گوشت قرمز افزایش پیدا میکند. این مسئله باعث افزایش قیمت نهایی گوشت در بازار میشود.
۲. تأثیر بر قدرت خرید مردم
افزایش نرخ دلار معمولاً با تورم همراه است و تورم به کاهش قدرت خرید خانوارها منجر میشود.
گوشت قرمز به دلیل قیمت بالاتر نسبت به دیگر منابع پروتئینی (مانند مرغ و تخممرغ) کالایی لوکس محسوب میشود. در شرایط کاهش قدرت خرید، مردم به سمت مصرف منابع ارزانتر پروتئین یا کاهش کلی مصرف گوشت قرمز سوق پیدا میکنند.
۳. تأثیر بر قاچاق گوشت و دام زنده
افزایش قیمت دلار میتواند انگیزه برای قاچاق دام زنده به کشورهای همسایه را افزایش دهد، زیرا دام در بازارهای خارجی ارزش بیشتری پیدا میکند.
کاهش عرضه داخلی دام به افزایش قیمت گوشت در داخل کشور و کاهش مصرف منجر میشود.
۴. تأثیر سیاستهای حمایتی ارزی
اگر دولت یارانه ارزی به واردات نهادههای دامی اختصاص دهد، میتواند بخشی از هزینه تولید را کنترل کند و مانع از افزایش شدید قیمت گوشت شود.
حذف یارانه ارزی یا تغییر سیاستهای حمایتی، بهویژه در شرایط جهش ارزی، فشار بیشتری به تولیدکننده و مصرفکننده وارد میکند.
*افزایش قیمت گوشت برزیلی
علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در گفتوگو با دیدهبان ایران در مورد تاثیر افزایش قیمت دلار روی قیمت گوشت گوسفندی اظهار داشت: در بحث گوشت داخلی تغییری نداشتیم اما در بخش گوشت خارجی شاهد تغییر قیمت بودیم. به ویژه در دام برزیلی ما شاهد افزایش قیمت ۷۰ تا ۸۰ هزار تومانی هستیم. چرا که قیمت دام خارجی متناسب با قیمت دلار افزایش پیدا میکند.
*۸۰۰-۸۵۰ هزارتومان قیمت گوشت گوسفندی برای مصرف کننده
پوی راجعبه قیمت گوشت داخلی اذعان کرد: در حال حاضر در کشتارگاهها، مغازهداران گوشت را به قیمت ۵۷۰ تا ۵۸۰ هزار تومان میخرند اما این به این معنا نیست که به همان قیمت به دست مصرف کننده میرسد. در واقع آنها با محاسبه ۱۰۰ درصد قیمت، ۱۰ درصد سود خودشان را هم لحاظ میکنند.
نظر شما