به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران، هر روز محققان به دنبال یافتن راهی تازه برای درمان سرطانهای مختلف هستند و این بار دانشمندان دانشگاه Yale امریکا، با انتشار گزارشی در مجله «نیچربیوتکنولوژی»، از یک روش درمانی جدید خبر دادهاند که میتواند به طور همزمان، رشد چهار نوع سرطان را مهار کند.
با توجه به اینکه در برخی از انواع سرطانها احتمال متاستاز و گسترش سلولهای سرطانی از یک تومور به نقاط دورتر بدن و ایجاد تومورهای ثانویه وجود دارد، درمانی که بتواند به طور همزمان چندین ژن سرکوب کننده سیستم ایمنی را هدف قرار دهد، بسیار قابل توجه است. محققان این دانشگاه معتقدند در صورت به نتیجه رسیدن تحقیقات این روش ژن درمانی، میتوان به درمان همزمان سرطانهای سینه، ملانوم، پانکراس و روده بزرگ امیدوار بود. این روش درمانی فعلاً روی موشها انجام شده و بسیار موفق نیز بوده است.
به گفته محققان این پژوهش علمی، سلولهای سرطانی تومور با تأثیر بر بافتهای اطراف خود، مکانیسمهای دفاعی ایمنی بدن را مسدود میکنند و به این ترتیب یک لنگرگاه برای رشد تومورها ایجاد میشود. به همین دلیل درمانهای فعلی گاه تأثیر کمی دارند. اما رویکرد درمانی جدید میتواند رشد تومور را در چندین نوع سرطان کاهش دهد.
«سیدی چن»، دانشیار ژنتیک و جراح مغز و اعصاب در دانشکده پزشکی ییل گفت: درمانهای معمول سرطان، همواره یک مولکول را در محیط دربرگیرنده تومور (TME)، هدف قرار میدهند اما با توجه به پیچیده بودن این فضا، این امر همیشه کارساز نیست و حتی شناختهشدهترین روشهای ایمونوتراپی نیز تاکنون تنها برای بخشی از بیماران سودمند بوده است. (ایمونوتراپی، روشی درمانی برای برخی بیماریها از جمله سرطان است که با تحریک یا سرکوب پاسخ دستگاه ایمنی عمل میکند).
همچنین میتوان دلیل پاسخ ندادن برخی تومورها به درمانهای فعلی را هدف گرفتن مولکول اشتباه هنگام ایمونوتراپی و درمان مولکولی هدفمند یا وجود مولکولهای دیگر با تأثیر مشابه دانست. به دلیل وجود مولکولهای مشابه دخیل در پیشرفت تومور، حتی اگر به یک مولکول به درستی حمله شود، همچنان مولکولهای دیگر وجود دارند و عملاً درمان، بیفایده میشود.
به اعتقاد «چن»، این موضوع حتی میتواند پیچیدهتر نیز باشد و شبکه بزرگی از مسیرها در TMEهمگی برای سرکوب پاسخ ایمنی بدن کار کنند. چن و همکارانش در این روش درمانی، از یک ویرایشگر ژن به نام Cas13 استفاده کردند که RNA سلولهای سرطانی را هدف قرار داده و آن را نابود میکند. یکی از توانمندیهای Cas13، هدف قرار دادن چندین ژن با یک بسته مولکولی و در نهایت، انجام ویرایش ژنی به منظور درمان سرطان و از بین بردن تومورهاست. (همتای Cas13 نیز که DNA را هدف قرار میدهد، معروف به Cas9 است).
نظر شما