دور از انتظار نیست که روزبه‌روز ویروس‌های جدیدتر ایجاد شود چون با بلایی که سر طبیعت آورده‌ایم با هشدار جهانی تغییرات آب‌وهوایی مواجه هستیم. این بخشی از صحبت‌های مینومحرز درباره علل شیوع ویروسهای جدید است.

انتقام طبیعت از انسان با تولید ویروس

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، اواخر پاییز و در آستانه زمستان بود که یک خبر عجیب دنیا را نگران کرد. حمله یک ویروس به چینی‌ها و ازدحام مردم در مراکز درمانی. درست شبیه همان چیزی که پیش از بروز پاندمی کووید19در این کشور رقم خورد و بعدتر تبدیل به یک بحران جهانی شد. خیلی‌ها تصور می‌کردند که با یک ویروس جدید مواجه خواهند بود. اما در نهایت مشخص شد که این ویروس، نوپدید نیست و در گذشته هم وجود داشته است. حتی در ایران هم در زمستان سال گذشته و تا اردیبهشت 1403مواردی از آن شناسایی شده بود. اما به‌دلیل اینکه شدت انتقال و کشندگی ویروس کرونا را نداشته، چندان خبرساز نشده است.

مینو محرز، متخصص‌عفونی و یکی از پزشکان حاذق در این حوزه نکات جالبی از دلایل مواجهه جوامع با انواع ویروس‌های تنفسی، وضعیت ویروس نگران‌کننده چین و اتفاقی که می‌تواند سلامت انسان‌ها را در آینده در معرض خطر قرار دهد، اشاره کرده که در ادامه می‌خوانید.




 دلیل خاصی درباره شیوع بیماری‌های ویروسی - تنفسی وجود دارد که تقریبا در تمام دنیا حاکم شده است آن هم درحالی‌که شیوع همزمان آنها مثل آنفلوآنزا، سرماخوردگی، کرونا، HMPV و... موجی از نگرانی را هم رقم زده است.‌

دلیل این مسئله بلایی است که بشر بر سر طبیعت آورده و روزبه‌روز ویروس‌ها بیشتر خواهند شد. برای تشکیل یک ویروس جدید یک حیوان وحشی، یک حیوان اهلی و یک پرنده نیاز است. حیوانات وحشی در جنگل زندگی می‌کردند و با خروج از جنگل به محیط‌زیست انسان‌ها نزدیک‌تر شده‌اند. یکی از دلایلش هم این است که جنگل‌ها به‌دلیل قطعی درختان یا آتش‌سوزی در حال نابودی هستند. به همین دلیل دور از انتظار نیست که روزبه‌روز ویروس‌های جدیدتر ایجاد شود چون با بلایی که سر طبیعت آورده‌ایم با هشدار جهانی تغییرات آب‌وهوایی مواجه هستیم که ما نسبت به سال‌های گذشته ویروس‌های جدید نوپدیده را بیشتر داشته باشیم.


 مسئله اینجاست که بعد از پاندمی کرونا سطح حساسیت جوامع هم نسبت به این ویروس‌ها بیشتر شده و حتی با شیوع ویروس HMPV در چین هم یک نگرانی دوباره از شیوع جهانی رقم خورد. این نگرانی‌ها منطقی است؟

پاندمی کرونا، شرایط ترسناکی را رقم زد و به همین دلیل ترس از شرایط مشابه کاملا طبیعی است. من طی ۵۰ سال کار طبابت، اپیدمی‌های زیادی از دیفتری و کزاز گرفته تا مننژیت و... دیدم که همه کنترل شدند. اما خود من در پاندمی کرونا شاهد خستگی روانی همه بودم که در گذشته به هیچ عنوان وجود نداشت. بیماران زجر تنفسی و چشمان ملتمس داشتند که ما را نجات دهید. این وضعیت شرایط سخت و خسته‌کننده‌ای را برای کادر درمان رقم زده بود و این استرس‌ها به‌ویژه در زمان شیوع سویه دلتای کرونا به‌شدت تشدید شد.



 آنفلوآنزا هم در گذشته پاندمی داشته و حتی متخصصان تأکید می‌کنند که مرگبارتر از کرونا بوده است. چرا درباره این بیماری این میزان نگرانی رقم نخورد؟‌

اینطور نیست که نگران آنفلوآنزا نباشیم. ویروس این بیماری هم هر ۱۰ سال یک جهش جدید دارد و منجر به پاندمی می‌شود. اما واکسن آن در دسترس قرار می‌گیرد تا مشکلات گذشته را رقم نزند. اما کووید19ویروس خاصی بود که میزان جهش‌ها و زیرسویه‌های آن در کوتاه‌مدت بسیار زیاد بود. ما چنین شرایطی را درباره هیچ ویروس دیگری نداشتیم. حتی برخی تصور می‌کردند که ماهیت این ویروس در مقایسه با سایر ویروس‌ها، متفاوت و شاید ساخته دست بشر باشد. اما نکته مهم این است که از این به بعد می‌توان منتظر بروز ویروس‌های جدید با همین مشخصات بود.


 به‌نظر شما چون ویروس HMPV هم از چین طغیان کرده عامل این نگرانی است؟

زمانی که کووید19در چین بروز کرد، هم به لحاظ اقتصادی و هم جهانی دنیا را در معرض خطر قرار داد. اما درباره ویروس متاپنوموویروس نه مثل کووید سرعت انتقال بالا دارد و نه ویروس جدیدی است. به‌دلیل مسافرت‌ها در ایام سال نو مسیحی بیماری تشدیدشده و نگرانی از شیوع آن در جهان را افزایش داده است.


 به هر صورت ویروس‌ها همیشه هستند، اما شما درباره این نگرانی‌ها چه توصیه‌ای به مردم دارید؟

مهم‌ترین کار پیشگیری است که در دوران کرونا همه به خوبی با آن آشنا شدند، ماسک زدن و شستن دست‌ها. اگر مردم ایران قبل از اینکه دستشان را به دهان یا چشم خود بزنند آنها را بشویند و از ماسک استفاده کنند و فاصله‌ فیزیکی را درنظر بگیرند و از حضور در اماکن شلوغ در ایام پیک بیماری پرهیز کنند، میزان آسیب ناشی از ابتلا به این بیماری‌ها کمتر خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha