شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۲
کد خبر: 381865

امسال تهران بیش از سال‌های گذشته، روزهای آلوده‌ای را سپری کرد. مساله‌ای که آنقدر گسترده و جدی است، که نمی‌توان به یک راهکار در این میان بسنده کرد. اما مساله این است که از سال 74 که روزی به نام هوای پاک نامگذاری شد، تا امروز چه اقدام عملی محکمی در راستای رسیدن به هوای پاک انجام شد؟

بادی که آبروی روز هوای پاک  را حفظ کرد

به گزارش سلامت نیوز به نقل از آرمان ملی، انگار در آستانه روز هوای پاک، بادها آبروی شهر را خریدند، تا روزهای پایانی دی ماه را با هوای سالم‌تری سپری کنیم. حالا دو روزی می‌شود که هوای تهران در وضعیت قابل قبول قرار دارد. باورمان نمی‌شود که آسمان آبی را می‌بینیم. آسمانی که روزهای طولانی، خاکستری بود.

از ابتدای سال تاکنون کیفیت هوای تهران پنج روز پاک، ۱۷۹ روز قابل قبول، ۱۰۲ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و ۱۷ روز ناسالم بوده است.

در تقویم رسمی کشور، ۲۹ دی ماه به عنوان «روز ملی هوای پاک» ثبت شده است. شعار هفته هوای پاک امسال «عزم ملی برای هوای پاک با انرژی تجدیدپذیر» تعیین شده است، بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست هر روز هفته را با یک عنوان نامگذاری کرده و در این روزها برنامه‌ها و نشست‌های تخصصی با حضور کارشناسان و متخصصان خواهد داشت.

 در سال 1374در ایران، به دلیل اینکه مساله آلودگی هوا به بحران تبدیل شده بود، مسئولان تصمیم گرفتند به دلیل ایجاد حساسیت و جدیت این موضوع، روزی را به عنوان روز ملی هوای پاک اعلام کنند، تا توجه به این مساله مهم بیشتر از گذشته شود. هرسال سازمان حفاظت محیط زیست یک هفته (از ۲۹ دی ماه به مدت یک هفته) را به عنوان هفته هوای پاک اعلام می‌کند.

امسال تهران بیش از سال‌های گذشته، روزهای آلوده‌ای را سپری کرد. مساله‌ای که آنقدر گسترده و جدی است، که نمی‌توان به یک راهکار در این میان بسنده کرد. اما مساله این است که از سال 74 که روزی به نام هوای پاک نامگذاری شد، تا امروز چه اقدام عملی محکمی در راستای رسیدن به هوای پاک انجام شد؟ همین چند روز قبل اعلام شد که تعداد روزهای آلوده هوای تهران از مرز سال قبل هم گذر کرد. اما همچنان هیچ اقدام قابل قبولی از ابتدای پاییز که روزهای آلوده هوای تهران افزایش یافت، ندیدیم. تنها مدرسه‌ها را تعطیل کردند و در برخی روزها، بانک‌ها و ادارات دولتی هم تعطیل شدند، اما این مساله نه حجم آلودگی هوا کم کرد و نه راهکاری مداوم بود. به طوری که در هفته گذشته، تقریبا هرروز تهران در آستانه هوای ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشت، برخی روزها در برخی مناطق وضعیت هوا قرمز بود. در نهایت هم پنجشنبه ظهر با وزیدن بادی در سطح شهر، از میزان آلودگی هوا کاسته شد.

افزایش خودروها

یکی از منابع انتشار آلاینده‌ها در تهران، وسایل نقلیه هستند، که هرسال بر تعداد و طول عمرشان افزوده می‌شود. خودروهای سواری، اتوبوس‌ها، موتورسیکلت‌ها و کامیون‌ها. از طرفی دیگر با افزایش مصرف انرژی، به‌خصوص در نیروگاه‌ها و صنایع، شاهد آلوده‌تر شدن هوا نیز هستیم. هرچند یکی از دلایل مهم به‌خصوص در خودروهای داخلی، مساله عدم توجه به میزان آلودگی این خودروهاست و همه کارشناسان معتقدند، خودروسازان آنچنان که باید به تجهیزات کنترل آلایندگی خودروها اهمیت نمی‌دهند.

در سال‌های اخیر حجم خودروها به یکباره و طی سال‌های مداوم افزایش یافت. تا جایی که اگر به اطراف خود نگاه کنید، کمتر خانواده‌ای را می‌بینید که تنها یک خودرو در منزل داشته باشند، همین مساله سبب شده است که تردد با وسیله نقلیه تک سرنشین نیز افزایش یابد و این در نهایت یکی از دلایل افزایش آلاینده‌ها در سطح شهر است. به طوری که مشاهده می‌کنیم، خیلی از افراد با خودروی نقلیه شهری خود در محل کار حاضر می‌شوند.

قانون هوای پاک همچنان اجرا نمی‌شود

از دیدگاه کارشناسان، مهم‌ترین اقدامی که در راستای رسیدن به هوای پاک صورت گرفت، تصویب قانون هوای پاک بود، که با وجودی که سال‌ها از زمان تصویب آن می‌گذرد، همچنان درصد کمی از این قانون اجرا می‌شود. هرچند که این قانون در برخی موارد، از جمله پیش بینی منابع مالی اشکالاتی دارد، اما با وجود ایراداتی که به این قانون مطرح می‌شود، همچنان لزوم اجراشدن آن، نقش بسزایی در کاهش آلودگی هوای تهران و دیگر کلانشهرها خواهد داشت. این قانون که بیش از 20 دستگاه را درگیر کرده است، که به وظایفی در قبال راهکارها و جریمه‌هایی برای لزوم اجرای این قانون متعهد باشند، اما همچنان اجرای کامل آن عملی نشده است. این میان سازمان حفاظت محیط زیست هم از توان کافی برای مقابله با مشکلاتی که مانع از رسیدن به هوای پاک پایتخت هست، برخوردار نیست. در عین حال، مشکلات محیط زیستی هم از آن دسته مشکلاتی نیستند که بتوان یک شبه ره صدساله را طی کرد و موانع را برطرف کرد.

حالا امسال هم در این هفته خاص، تحت عنوان هفته هوای پاک، طبق هرسال مواردی مطرح خواهد شد و در نهایت باز متاسفانه روزهای آلوده دیگری را تجربه خواهیم کرد. روزهایی که طبق گفته کارشناسان، سبب افزایش حجم مراجعان به مراکز درمانی شده است. زیرا هرچقدر هم که رسانه‌ها و مسئولان توصیه کنند که در این هوای آلوده در خانه بمانید، باز افراد زیادی مجبور به تردد در سطح شهر هستند. با تعطیلی کارمندان بخش دولتی و مدارس و بانک‌ها هم، در نهایت هوای این شهر پاک نخواهد ماند. شاید از همان سال 74 اگر اقدامی عملی و بازدارنده انجام می‌شد، امروز شاهد این حجم از آلودگی و روزهای مکرر هوای ناسالم در سطح شهر تهران و دیگر کلانشهرها نبودیم. به طوری که حتی شهرهایی هم که هرگز دچار آلودگی هوا نبودند، حالا با این مساله دست و پنجه نرم می‌کنند.

طبق آمار خود وزارت بهداشت، مرگ و میرهای مرتبط با آلودگی هوا، سالانه حدود 50 هزارنفر است. این درحالی است که سهم شهر تهران از این تعداد، حدود7هزارنفر است. ترکیباتی که در هوای آلوده وجود دارد، مانند اکسیدهای نیتروژن، دی اکسید گوگرد و ذرات معلق در هوا، باعث بروز انواع بیماری‌های پوستی، و همچنین اختلالات روانی می‌شود. بیماری‌های مختلفی از جمله انواع سرطان‌ها، سکته‌های قلبی و مغزی و نیز بیماری‌های تنفسی، از جمله بیماری‌هایی هستند که آلودگی هوا بر شدت آنها می‌افزاید.

حالا باید دید که هوای پاک تهران، همچنان باقی خواهد ماند، یا با افزایش غلظت آلاینده‌ها، در ادامه زمستان، دوباره مجبور به تجربه روزهای پردودی خواهیم بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha