به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، حدود ۲درصد و بیشتر از۱۲۵میلیون نفر در سراسر جهان به بیماری پسوریازیس مبتلا هستند؛ یک بیماری مرسوم و شناخته شده که حتی روز جهانی خاصی هم در تقویم بینالمللی دارد.
اما خلاصه کلام درباره این بیماری چه است؟ اینکه یک اطمینانخاطری بابت کنترل و درمان آن وجود دارد؛ درمان بیماری مزمن وخودایمنی پسوریازیس که به شکل علائمی ناخوشایند روی پوست خودش را نشان میدهد، قرمز میشود، پوستهپوسته میشود، میخارد و درد میکند اما برخلاف ظاهر نهچندان دلچسبش، درمانهای کنترلی متفاوتی دارد که مانع از پیشروی و ماندگاری بیماری میشود. این را دکتر محمدحسن ناصح، متخصص پوست و مو در میگوید و تاکید میکند که درست است که علت مشخصی برای بروز بیماری پسوریازیس وجود ندارداما راههای درمانی و کنترلی فراوانی برایش درنظر گرفته شده است.
یکی از بیمارهای پوستی که این روزها با آن مواجه هستیم، پسوریازیس است؛ کمی درباره این بیماری میگویید؟
بیماری پسوریازیس، یک بیماری مزمن خودایمنی است که معمولادرگیری پوستی دارد.البته دربرخی موارد احتمال درگیری مفصلی هم وجود دارد. در این بیماری، لکههای قرمزناهمواری ایجادمیشود که پوستههای نقرهای، فلسمانند و اصطلاحا صدفیشکل روی آن قرار گرفتهاند. برای همین است که در برخی فرهنگها، به آن بیماری صدفک هم میگویند.
علت بهوجود آمدنش چیست؟
واقعیت این است که هنوز علت خاصی برای بروز این بیماری کشف نشده. در برخی موارد احتمال وراثتیبودن برای آن میتوان درنظرگرفت و در برخی موارد هم کاملا بدون دلیل بروز پیدا میکند و هرکسی ممکن است به پسوریازیس مبتلا شود.
این لکههای قرمز و صدفهای پوستهپوسته روی آن بیشتر کدام نواحی از پوست را درگیرمیکنند؟
در بیشتر مواقع آرنجها، روی سر، پشت کمر و حتی گاهی کل بدن درگیر این عارضه میشود و احتمالا با خارش روبهروست. البته ممکن است خارش هم نداشته باشد. جالب است بدانید که شدت و ضعف این بیماری و بروز علائم آن، اصلا در دوبیمار یکسان نیست و ممکن است به شکلی کاملا متفاوت در دو فرد خودش را نشان بدهد.
اما به درگیری مفاصل هم اشارهکردید!
بله همینطور است. اگر نوع بیماری شدت داشته باشد، مفاصل را هم درگیر میکند و بیشتر در مفاصل زانو خودش را نشان میدهد. در واقع پسوریازیس، ممکن است آرتریت پسوریازیس را که درد، سفتی و تورم در مفاصل و اطراف آن احساس میشود نیز بههمراه داشته و باعث دفرمه شدن مفاصلشود.
و خب این بیماری قابل درمان است؟
البته که هست! امروز درمانهای مختلفی برای بیماری پسوریازیس وجود دارد؛ گاهی درمانها پوستی وموضعی وگاهی هم اگر شدت گرفته باشد، درمانهای سیستماتیک وخوراکی برایش نتیجهبخش خواهد بود. در واقع پسوریازیس، انواع مختلفی ازجمله نوع پلاکی، ناخن، گوتات، معکوس، خالدار و... دارد که لازم است متخصص آنهارا بررسی و با توجه به نوع و شدت و ضعف بیماری، درباره راه درمان هرکدام نظر تخصصی بدهد.بهطورکلی این بیماری،درمان کنترلی دارد ودربرخی موارد شاید نیاز به نمونهبرداری از پوستهها هم وجود داشته باشد. برخی از داروهای درمان پسوریازیس، رشد سلولهای جدید پوست را کند میکند و برخی دیگر، خارش و خشکی پوست را تسکین میدهد. برای همین است که تاکید به بررسی متخصص داریم؛ چرا که پزشک با توجه به اندازه بثورات، سن، سلامت کلی فرد مبتلا و...، یک برنامه درمانی مناسب برای بیمار انتخاب خواهد کرد که بهترین نتیجه را بگیرد.
پیشگیری خاصی هم برای بروز بیماری پسوریازیس وجود دارد؟
جالب است که بگویم خیر؛ پیشگیری نداردچون علت خاصی برای آن عنوان نشده است. درواقع محققان معتقدند که احتمال وجود عوامل ژنتیکی در این بیماری، نقش پررنگی دارد. اما این نکته را هم بگویم که این بیماری پوستی مسری نیست و اگر نشانههای آن را در فردی دیدیم، جای نگرانی برای ابتلای خودمان وجود ندارد.
سن چطور؟ سن بروز خاصی هم دارد؟
خیر؛ اینطورنیست که بگوییم در یک بازه سنی مشخص،بیشترخودش را نشان میدهد بلکه گاهی در سنین پایین وگاهی حتی در سالمندان و سنین بسیار بالا بیماری شروع میشود. واقعیت این است که هرکسی میتواند به پسوریازیس مبتلا شود و زنان و مردان هم تقریبا به یک نسبت به این بیماری مبتلا میشوند.
نظر شما