آیا ارائه شاخص آلودگی هوا بنا بر برخی مصالح دستکاری می‌شود؟ این پرسشی است که این روزها زیاد شنیده می‌شود.

آیا آمار شاخص آلودگی هوا واقعی است؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران، در زمان‌هایی که آلودگی هوا شدت می‌گیرد، صحبت‌هایی حول محور اینکه شاخص‌ها واقعی نیستند یا در برخی موارد پایین‌تر از میزان واقعی اعداد شاخص اعلام می‌شوند تا دیگر دست اندرکاران مجبور به تعطیل کردن شهر نشوند ،انجام می شود.
همچنین پرسش های دیگری نیز مطرح می شود: اصلاً چه سازمانی مسئول اعلام شاخص آلودگی هواست سؤال دیگری هم که وجود دارد این است که آیا به دلیل تحریم و قدیمی بودن دستگاه‌های سنجش آلودگی هوا، ممکن است اعدادی که نشان داده می‌شوند، درست نباشند؟

طبق اعلام سازمان‌های مسئول، 21 ایستگاه زیرمجموعه شرکت کنترل کیفیت هوا و 16 ایستگاه توسط سازمان حفاظت محیط زیست در شهر تهران وجود دارند. روزانه شاخص‌ها از تمام ایستگاه‌ها جمع‌آوری شده و در نهایت توسط سازمان محیط زیست میانگین گرفته و به مردم اعلام می‌شود.

زهرا سماعی، سرپرست دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست کشور در این باره می‌گوید: ایستگاه‌های سطح کشور، برپایه استانداردهای بین‌المللی هستند و گازهای کلاسیک را پایش می‌کنند. وقتی آنالایزرها، هوای محیط را پایش می‌کنند، یک سری دیتا تولید می‌کنند. دیتاها هم قابل جابه‌جایی و عددسازی نیستند.

دیتاها به صورت سامانه‌ای تجمیع می‌شوند. سامانه ملی کیفی هوا تجمیع شاخص‌ها را انجام می‌دهد. این سامانه اپلیکیشن هم دارد و مردم می‌توانند اطلاعات مربوط به شاخص‌ها را در آنجا هم مشاهده کنند. ممکن است برخی ایستگاه‌ها در برخی زمان‌ها error داشته باشند. در ان صورت آن دستگاه از چرخه میانگین‌گیری آن روز حذف می‌شود. او در ادامه می‌افزاید: معمولاً در ساعت 11 صبح اپراتور هر ایستگاه، دیتا را چک می‌کند و ممکن است دیتای یک گاز، منفی خوانده شود یا به هرعلتی، دیتا اعتباردهی نشده یا به اصطلاح valid نباشد، در آن صورت آن دیتا را پاک می‌کند.

ممکن است گاهی یک ایستگاهی از کالیبره خارج شود و این امر قاعدتاً غیرممکن نیست ولی معمولاً در شهرهای بزرگ مانند تهران، بجز محیط زیست ایستگاه‌های دیگری هم توسط سازمان‌های دیگر مانند شهرداری وجود دارند. در تهران میانگین ایستگاه‌ها گرفته می‌شود و به مردم اعلام می‌شود. مردم حق دارند نگران شوند، ولی در واقعیت دستکاری توسط افراد امکان پذیر نیست. به گفته این مقام مسئول، بر اساس قانون هوای پاک، متولی اعلام شاخص آلودگی هوا سازمان حفاظت محیط زیست است، سازمان‌های دیگر مانند شهرداری، سازمان هواشناسی و وزارت راه که آنها هم دستگاه پایش دارند، باید دیتاها را در اختیار ما قرار دهند که توسط سازمان حفاظت محیط زیست، شاخص نهایی به مردم اعلام شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha