سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۱
کد خبر: 380563

آلودگی هوا در ایران به سطحی خطرناک رسیده است که نه‌تنها برای افراد بزرگسال، بلکه از زمان تشکیل جنین تا سالمندی، سلامت افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. کارشناسان تأکید دارند که میزان آلودگی در ایران به‌طور قابل‌توجهی از حد مجاز سازمان جهانی بهداشت فراتر رفته و این موضوع می‌تواند آسیب‌های جدی به سلامتی انسان وارد کند.

آلودگی هوا؛ تهدیدی جدی از جنین تا سالمند

به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس، آلودگی هوا در بسیاری از نقاط ایران به وضعیت بحرانی رسیده است و اثرات منفی آن بر سلامتی انسان‌ها به وضوح مشهود است. خستگی، سردرد، سوزش چشم، مشکلات تنفسی، و حتی عصبانیت و کم‌حوصلگی تنها برخی از آثار فوری آلودگی هوا هستند که به‌صورت روزمره در زندگی افراد تجربه می‌شود.

آلودگی هوا یک تهدید جدی برای سلامت عمومی است که می‌تواند منجر به بروز بیماری‌های قلبی و عروقی، سکته مغزی، بیماری‌های مزمن تنفسی، سرطان و کاهش هوش شود. با این حال، می‌توان با اتخاذ برخی اقدامات پیشگیرانه از بروز برخی از این عوارض جلوگیری کرد.

سطح آلودگی هوا در ایران: ۶ برابر حد مجاز جهانی
طبق گزارش‌ها، وضعیت آلودگی هوا در ایران به‌ویژه در کلان‌شهرها بسیار نگران‌کننده است. عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، در گفتگو با خبرنگار فارس، اعلام کرد که طبق استانداردهای سازمان جهانی بهداشت، غلظت ذرات معلق در هوا (PM2.5) باید سالانه در سطح ۵ میکروگرم بر متر مکعب باشد، در حالی که میانگین غلظت این ذرات در ایران ۳۰ میکروگرم است که ۶ برابر حد مجاز جهانی است. این موضوع می‌تواند آسیب‌های جدی به سلامت عمومی وارد کند.

شاهسونی افزود: در برخی مناطق مانند زابل، میزان آلودگی هوا ۳۳ برابر حد مجاز جهانی است. در تهران نیز وضعیت بهتر نیست و در سال‌های اخیر، میانگین آلودگی هوا به ۳۸ میکروگرم بر متر مکعب نیز رسیده است. از ابتدای سال جاری، تهران حتی یک روز هوای سالم با شاخص زیر ۹ میکروگرم نداشته است.

گروه‌های حساس در معرض آسیب بیشتر
آلودگی هوا تاثیرات منفی زیادی بر گروه‌های مختلف جامعه دارد، اما برخی از افراد به‌ویژه در معرض خطر بیشتری قرار دارند. گروه‌های حساس شامل بیماران تنفسی، قلبی، افراد مبتلا به دیابت، کودکان، سالمندان و زنان باردار هستند. حتی مصرف‌کنندگان داروهای سرطان و آسم نیز تحت تأثیر آلودگی هوا قرار می‌گیرند.

شاهسونی در این زمینه هشدار داد که آلودگی هوا از زمان تشکیل جنین بر سلامت انسان تأثیر می‌گذارد و این اثرات در طول زندگی فرد ادامه دارد. به‌عبارت‌دیگر، آلودگی هوا در تمامی مراحل زندگی از دوران جنینی تا سالمندی می‌تواند آسیب‌هایی به بدن وارد کند.

پیشگیری از اثرات آلودگی با استفاده از ماسک
وزارت بهداشت به افراد و گروه‌های حساس توصیه کرده است که در شرایط آلودگی هوا از ماسک استفاده کنند. طبق تحقیقات، ماسک‌های ساده و معمولی می‌توانند تا ۶۰ تا ۷۰ درصد از ورود آلودگی به بدن جلوگیری کنند. در شرایط آلودگی شدید، استفاده از دو ماسک به‌طور همزمان می‌تواند مؤثرتر باشد.

تهدید آلودگی هوا برای جمعیت کشور
شاهسونی همچنین به اهمیت قانون «جوانی جمعیت» اشاره کرد و گفت: آلودگی هوا تهدیدی جدی برای جمعیت کشور است، زیرا اثرات آن بر روی سلامت جنین و سلامت عمومی افراد می‌تواند پیامدهای منفی برای نسل‌های آینده داشته باشد.


با توجه به وضعیت نامطلوب آلودگی هوا در ایران، ضرورت اتخاذ اقدامات پیشگیرانه برای حفظ سلامت عمومی بیش از پیش احساس می‌شود. استفاده از ماسک، کاهش تردد در فضاهای باز و توجه به وضعیت آلودگی هوا می‌تواند در کاهش اثرات منفی این بحران محیطی مؤثر باشد. در عین حال، مسئولین باید در جهت کاهش آلودگی و بهبود کیفیت هوا اقداماتی جدی انجام دهند تا تهدید آلودگی هوا از سلامت نسل‌های آینده رفع شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha