به گزارش سلامت نیوز، دکتر مهدی امینی مشاور و رواندرمانگر در سایت خود نوشت: جامعه برای پیشرفت و توسعه به اجزای سالم و قوی نیاز دارد. یکی از اجزای اصلی جامعه، خانواده است. خانواده اگر به نکات مهم در تربیت فرزندان توجه کافی داشته باشد، میتواند افراد مفیدی را برای جامعه تربیت کند. این امر باعث رشد و شکوفایی جامعه میشود. باید توجه داشته باشید، کودکان علاوه بر نیازهای مختلف زیستی، در زمینه روانشناسی هم نیازهایی دارند. نادیده گرفتن نیازهای روانشناسی، آسیبهای جبرانناپذیری را برای آنها در پی دارد. یکی از مهمترین نیازها داشتن حس امنیت است.
تعریف حس امنیت در کودکان
همه انسانها در هر سنی نیاز به احساس امنیت دارند. احساس امنیت به معنی دور بودن از خطر و تهدیدهای فیزیکی نیست. ممکن است فردی در میان انبوهی از خطرها و تهدیدها باشد، اما احساس امنیت داشته باشد. در این موقعیت، فرد دلایلی دارد که میداند با اینکه خطر وجود دارد، به او آسیبی نخواهد رسید. برعکس این حالت هم میتواند اتفاق بیافتد. ممکن است فرد در امنیت کامل باشد اما احساس امنیت نکند. کودکان به دلیل وابستگی که به اطرافیان و بزرگترها دارند در این زمینه بسیار حساس هستند. آنها بدون حضور والدین و بزرگترها احساس امنیت نمیکنند. اما حس امنیت در کودکان فقط با حضور والدین و برطرف کردن نیازهای اولیه آنها تامین نمیشود. والدین گاهی نیازهای روحی و روانی کودکان را فراموش میکنند و تصور میکنند فقط با تامین نیازهای مالی و جسمی میتوانند در کودک احساس امنیت ایجاد کنند. کودکان نیاز دارند که دیده بشوند، حرفها و احساس آنها شنیده شده و از طرف والدین تایید شوند.
چگونه در کودکانمان احساس امنیت را ایجاد کنیم؟
داشتن احساس امنیت یکی از کلیدهای موفقیت برای کودکان است. بدین صورت کودک مطمئن است که اطرافیان از او مراقبت میکنند، خودش تواناییهای زیادی دارد و جهان جای امنی برای رشد و پیشرفت او است. کودک با احساس امنیت میتواند خلاق باشد، احساس آزادی کند و از امتحان کردن راههای جدید نترسد. در ادامه، مقاله حس امنیت در کودکان توصیههایی برای والدین، راههایی را معرفی و بررسی میکنیم که میتوانید به وسیله آنها در کودکان خود احساس امنیت ایجاد کنید.
برای کودکان خود وقت بگذارید!
مهمترین مسئله برای اینکه حس امنیت را در فرزندان خود به وجود بیاورید، اختصاص دادن زمان کافی به آنها است. باید زمانی را برای صحبت کردن، همفکری، بازی، آموزش و غیره با کودکان خود در نظر بگیرید. سعی کنید با این کار فضای شاد و مفرحی در خانه ایجاد کنید. حتی میتوانید برای آنها وظایفی در طول روز تعیین کنید یا با هم به انجام آشپزی و پیادهروی بپردازید.
به کودکان خود محبت کنید!
کودکان نیاز دارند از پدر و مادر خودشان به طور مساوی محبت دریافت کنند. آنها را در آغوش بگیرید، ببوسید و نوازش کنید تا نشان دهید که دوستشان دارید. محبت کردن در رشد کودک بسیار موثر است.
برای دوست داشتن آنها هیچ شرطی قرار ندهید!
کودکان باید بدانند فارغ از شکستها و موفقیتها آنها را دوست دارید. عشق و دوست داشتن خود را هرگز وابسته به هیچ موفقیت یا رفتاری نکنید. مهم است که آنها بدانند اگر رفتار نادرستی داشتهاند، چیزی از عشق شما به آنها کم نشده و فقط از رفتاری که انجام دادهاند ناراحت هستید که باید آن را اصلاح کنند.
کودکان خود را تشویق کنید!
با تشویق کودکان خود به آنها عزت نفس و احساس ارزشمندی میدهید. آنها را با صدای بلند و با افتخار تحسین کنید تا برای شکوفایی احساس امنیت کنند.
تعادل را در تربیت رعایت کنید!
تشویق و تنبیه هیچکدام به تنهایی برای تربیت کافی نیستند. ضمن اینکه کودکتان را برای کاری تشویق میکنید باید با عواقب کار اشتباهش هم اشاره کنید تا رفتار خود را اصلاح کند. اما همیشه در تشویق و تنبیه کودکان تعادل را حفظ کنید. کودک باید بداند همیشه رحمت و بخشش وجود دارد.
در تربیت خود ثابت قدم باشید!
در مورد مرزهایی که تعیین میکنید با ثبات رفتار کنید. به عنوان مثال، اگر برای دیدن تلویزیون زمانی مشخص کردهاید آن را تغییر ندهید. ثبات شما در کودکتان احساس امنیت ایجاد میکند. کودک با دانستن اینکه همه چیز تحت کنترل شما است، احساس آرامش میکند. اگر در رفتار خود تزلزل داشته باشید کودکان نمیتوانند احساس امنیت کنند.
هرگز فریاد نزنید!
بالا بودن صدای والدین به کودکان احساس ناامنی میدهد. حتی اگر با هم یا با شخص دیگری اختلاف و دعوا دارید، هرگز در مقابل کودکتان فریاد نزنید. خشونت و ترس علاوه بر احساس عدم امنیت در کودکان، باعث لجبازی و سرسختی آنها هم میشود.
به کودکان خود گوش کنید!
به کودکان خود بگویید درباره نگرانیها، ناراحتیها یا هر مورد دیگری میتوانند با شما صحبت کنند. بهخاطر داشته باشید نگرانیهایی که برای شما کوچک هستند ممکن است برای کودکتان بسیار بزرگ و ناراحت کننده باشند. حتی اگر حرفهای غیرمرتبط و پراکندهای میزنند به آنها گوش کنید. از میان صحبتهای آنها میتوانید به طرز فکر و شخصیتشان پیببرید. کودکان وقتی با والدین صحبت میکنند احساس امنیت و اعتماد بهنفسشان افزایش پیدا میکند.
به استعدادهای کودکان توجه کنید و آنها را تقویت کنید!
همه انسانها توانایی و قابلیتهای ویژهای دارند. در شناسایی و تقویت استعداد فرزندانتان بکوشید. به آنها کمک کنید تا در کارهایی که دوست دارند، تواناییهای خود را توسعه دهند.
چه مواردی باعث احساس عدم امنیت در کودک میشود؟
کودکان ممکن است بخاطر دلایل مختلف احساس عدم امنیت داشته باشند. در این صورت دچار اضطراب و استرس میشوند و رشد و شکوفایی آنها با مشکل مواجه میشود. بعضی از مواردی که احساس امنیت را در کودکان از بین میبرند شامل موارد ذیل هستند:
- دسترسی به محتوای نامناسب و اخبار منفی
- صحبت کردن از مشکلات زندگی در مقابل کودکان
- بیتوجهی به کودک و نیازهای او
- حضور در محیط نامناسب
- پرخاشگری در مقابل کودک
- عدم محبت و عشقورزی
- عدم انسجام خانواده
چگونه در شرایط بحرانی به کودک احساس امنیت دهیم؟
دنیا در واقعیت همیشه جای امنی برای انسان نیست. اتفاقات مختلفی مانند وقایع طبیعی، جنگ، بیماری و غیره ممکن است پیش بیایند که قرارگیری کودک در آن شرایط اجتنابناپذیر باشد. در این صورت باید کودکان تا حدودی از مسائل آگاه باشند تا بتوانند با خانواده ارتباط برقرار کنند. با کودک خود در شرایط بحرانی صادق باشید. آرامش خود را حفظ کنید و با او در مورد سوالات و نگرانیهایش صحبت کنید. اطلاعات را در حد نیاز در اختیار او قرار بدهید و با دادن اطلاعات اضافی او را سردرگم نکنید. او را از حضور خود مطمئن و امیدوار کنید. به او توضیح بدهید که این شرایط موقتی است و در کنار هم آن را پشت سر خواهید گذاشت. گفتن جملات زیر هم میتواند به احساس امنیت کودک شما کمک کند:
- من پیش تو هستم و نمیگذارم آسیب ببینی.
- من کنار تو هستم و بغلت میکنم.
- من اینجا هستم، پس تو آرام باش.
- من پیش تو هستم و میتوانی روی من حساب کنی.
جمعبندی
همه ما نیاز به احساس امنیت داریم. ایجاد احساس امنیت در کودکان به عهده والدین است. کودکی که از عشق و احترام برخوردار است، احساس امنیت میکند و در آینده فرد مفیدی برای خانواده و جامعه خواهد بود. در مقاله حس امنیت در کودکان توصیه هایی برای والدین، ضمن تعریف احساس امنیت در کودکان راههایی را برای ایجاد این حس در کودک پیشنهاد کردهایم. شما میتوانید با مطالعه این مطلب و انجام نکات گفته شده، کیفیت زندگی خود را بهتر کنید و احساس امنیت و آرامش را به کودکانتان هدیه دهید. در صورتی که نشانه هایی از عدم امنیت را در کودکان خود میبینید میتوانید با راهنمایی و مشاوره با دکتر مهدی امینی نسبت به برطرف کردن آنها اقدام کنید.
نظر شما