به گزارش سلامت نیوز به نقل از مدیسن نت،در یک مطالعه جدید که به سرپرستی «کری گلیسون» از دانشگاه ویسکانسین انجام شد، محققان به این نتیجه رسیدند که چهار سال درمان هورمونی برای مدیریت علائم یائسگی هیچ آسیبی به مغز وارد نمیکند و عملکرد شناختی زنان تحت درمان هورمونی در طولانیمدت (حدود ۱۰ سال پس از پایان درمان) هیچ تفاوتی با گروهی که درمان دارونما دریافت کرده بودند نداشته است.
در دهههای گذشته، میلیونها زن برای کنترل گرگرفتگی و سایر علائم یائسگی از هورمونهای استروژنی به مدت طولانی استفاده میکردند. اما در سال ۲۰۰۲، مطالعه ابتکار سلامت زنان نشان داد که هورمون درمانی (HRT) با خطرات جدی همچون لخته شدن خون، سکته، سرطان سینه و بیماریهای قلبی مرتبط است. این نتایج باعث کاهش شدید استفاده از این درمان شد.
با این حال، در سالهای اخیر، دیدگاهها نسبت به هورمون درمانی تغییر کرده است و برخی از زنان تنها برای مدت زمان کوتاهی در حوالی زمان یائسگی از HRT استفاده میکنند. این سوال مطرح شده است که آیا استفاده کوتاهمدت از این درمان ممکن است به مغز آسیب برساند؟
مطالعه جدید نشان داد که چهار سال پس از اتمام درمان هورمونی، هیچ کاهش قابل توجهی در عملکرد ذهنی یا حافظه زنان مشاهده نشد. این مطالعه شامل ۷۲۷ زن در دوران یائسگی بود که همگی سلامت قلبی عروقی خوبی داشتند. این زنان ۱۰ سال پس از پایان درمان هورمونی تحت آزمایشهای شناختی قرار گرفتند.
گلیسون، سرپرست تیم تحقیق، تصریح کرد: «هورمون درمانی یائسگی با بهبود عملکرد شناختی مرتبط نبوده و نمیتواند از زوال شناختی جلوگیری کند». به گفته وی، هورمون درمانی نباید به عنوان ابزاری برای تقویت سلامت مغز در زنان مسنتر استفاده شود.
محققان همچنین تاکید کردند که هورمون درمانی بر مغز تأثیر منفی ندارد، اما نمیتوان آن را به عنوان راهی برای پیشگیری از مشکلات مغزی مانند آلزایمر در نظر گرفت. آنها افزودند که برای ارزیابی تأثیرات بلندمدت هورمون درمانی بر سلامت مغز، نیاز به تحقیقات بیشتر در زمینههایی مانند خلق و خو و نشانگرهای زیستی بیماریهای مغزی وجود دارد.
در این مطالعه، زنان از انواع مختلف مکملهای هورمونی مانند پریمارین، کلیمارا یا پرومتریوم به صورت قرص یا پچ استفاده کرده بودند. این یافتهها باعث شده تا محققان به مطالعات بیشتر در مورد اثرات طولانیمدت هورمون درمانی بر سلامت مغز و سایر جنبههای بهداشتی زنان توجه کنند.
نظر شما