مازوت، آخرین محصولی است که از نفت به دست می‌آید. وقتی بنزین و دیگر محصولات تولید می‌شود، مازوت باقی می‌ماند و تمامی عناصر خطرناک موجود در نفت در آن حفظ می‌شود.

آیا ممانعت از مازوت‌سوزی در کاهش آلودگی هوا تاثیرگذار است؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه اعتماد، همین چند روز پیش بود که شینا انصاری، رییس سازمان محیط‌زیست که خبر ممنوعیت مازوت‌سوزی در سه نیروگاه کشور را اعلام کرد و این خبر با واکنش‌های زیادی روبه‌رو شد و زمانی هم که معاون اجرایی رییس‌جمهور اعلام کرد که مسعود پزشکیان هم با این ایده موافق است و دستور توقف مازوت‌سوزی را صادر کرده، این پیام به جامعه مخابره شد که بحث آلودگی هوا و مدیریت آن در دولت چهاردهم اهمیت دارد و به آن توجه می‌شود، اما همه ماجرا این نبوده و نیست.

یکی از موضوعاتی که پس از طرح این موضوع در اذهان عمومی متبلور شد، این بود که آیا ممکن است این تصمیم به این منجر شود که با کمبود برق مواجه شویم و پاسخ به این سوال یک کلمه است؛ «بله»، اما معاون اجرایی مسعود پزشکیان معتقد است که ممانعت از مازوت‌سوزی یعنی حفظ محیط‌زیست و جان انسان‌ها و این دو مقوله از داشتن برق مهم‌تر است.

او در حاشیه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا گفته بود، سال‌هاست که با معضل وارونگی هوا مواجه هستیم که عامل ناترازی در تامین برق است. سالانه ۱۶ میلیون تن مازوت برای تولید برق در کلانشهر مصرف می‌شود و مشکلاتی برای زندگی و حیات مردم ایجاد کرده. از طرفی ممکن است این تعطیلی مازوت‌سوزی منجر به کاهش برق در شبکه توزیع و خاموشی شود، اما چاره‌ای نداریم، زیرا نمی‌توانیم شاهد مرگ مردم بر اثر آلودگی باشیم. او در ادامه از مردم خواست در مصرف برق صرفه‌جویی کرده و در جهت سلامت دیگران در مدیریت برق، دولت را همراهی کنند و در پایان هم اظهار امیدواری کرد که بتوانیم زمستان امسال را با کمترین خاموشی سپری کنیم.

مسعود تجریشی، کارشناس محیط‌زیست هم در گفت‌وگویی درباره قطع مازوت‌سوزی گفته بود: «جلوگیری از مازوت‌سوزی با قطع برق و گاز الزاما کاری نیست که تداوم داشته باشد. امکان ندارد دولت امسال بتواند سیاست قطع سوزاندن مازوت را ادامه دهد. دولت باید با مردم حرف بزند.»

نکته قابل تامل اینجاست که مازوت، آخرین محصولی است که از نفت به دست می‌آید. وقتی بنزین و دیگر محصولات تولید می‌شود، مازوت باقی می‌ماند و تمامی عناصر خطرناک موجود در نفت در آن حفظ می‌شود.

وقتی مازوت می‌سوزد، یعنی گوگرد در هوا منتشر شده که همین باعث افزایش ذرات معلق می‌شود. با انتشار مازوت مشکلات تنفسی، سردرد و بیماری‌های سخت گسترش می‌یابد. اظهارنظر کارشناسان و متخصصان در این چند روز قابل تامل بود تا اینکه در روز شنبه هفته جاری خبری در فضای مجازی منتشر شد که قرار است از روز یکشنبه یک جدول خاموشی منتشر شود، یعنی آنچه معاون رییس‌جمهور گفته بود خیلی زودتر از تصور عموم اتفاق می‌افتد؛ همه این اظهارنظر و تصمیم‌ها را با «بهزاد اشجعی»، کارشناس و پژوهشگر آلودگی هوا مطرح کردیم.

او می‌گوید: با اعلام این تصمیم، نخستین سوالی که مطرح می‌شود، این است که آیا ممانعت از مازوت‌سوزی در کاهش آلودگی هوا تاثیرگذار است؟ باید گفت بله، تاثیر دارد. به ویژه در فصل زمستان که مساله و دغدغه اصلی مردم، وجود ذرات معلق در هواست که همان‌طور که بارها اشاره شده انتشاردهنده اصلی این ذرات معلق، نیروگاه‌ها هستند.


او ادامه می‌دهد: اما این را هم به یاد داشته باشید که همه نیروگاه‌ها فقط از مازوت استفاده نمی‌کردند بسیاری از آنها هم از گازوییل استفاده می‌کنند که استفاده از این سوخت هم همان نتایج مازوت را دارد، هر چند آلودگی آن به اندازه مازوت نیست، اما در هر حال گازوییل هم آلودگی دارد.
اشجعی با تاکید بر اینکه ممنوعیت استفاده از مازوت به تنهایی کافی نیست، می‌گوید: تنها فرقی که بین استفاده از مازوت و گازوییل وجود دارد، این است که گوگردی که در مازوت است، در گازوییل نیست، اما اینکه انتظار داشته باشید با استفاده از گازوییل دیگر در زمستان آلودگی هوا نداریم، اشتباه محض است.


این کارشناس آلودگی هوا می‌افزاید: برای اینکه در زمستان شاهد افزایش آلودگی هوا نباشیم، باید استفاده از تمام سوخت‌های مایع ممنوع شود، اما این تصمیم نیاز به بررسی و تحقیق بیشتر دارد تا بدانیم از چه سوخت جایگزینی می‌توان استفاده کرد. این را در ذهن‌تان داشته باشید که نمی‌توان انتظار داشت با این تصمیم‌ها و در یک شب مشکل آلودگی هوا به‌طور کامل مرتفع شود، هر چند که این تصمیم در دولت چهاردهم تصمیم خوبی بود، اما بی‌شک اجرای آن زمانبر است و باید به صوت تدریجی انجام شود و امید است تاثیر این تصمیم در تغییر کیفیت هوا حس شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha