به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،کیمیا کرمی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی لرستان و سرپرست این تحقیق اشاره کرد که خواب به عنوان یک فرآیند فیزیولوژیک حیاتی، تأثیرات مستقیم بر سلامت فرد دارد. وی افزود: «در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱، اختلالات خواب نه تنها میتواند بر کیفیت زندگی تأثیر بگذارد، بلکه موجب افزایش نوسانات سطح قند خون میشود. بنابراین، تأکید بر روشهای درمانی غیر دارویی که بتوانند به بهبود خواب این بیماران کمک کنند، اهمیت زیادی دارد.»
کرمی با تأکید بر اهمیت مداخلات ورزشی در بهبود کیفیت خواب، اظهار داشت: «ورزش بهعنوان یکی از درمانهای غیر دارویی شناختهشده، نقش مهمی در کاهش استرس و اضطراب، بهبود کیفیت خواب و همچنین کنترل قند خون دارد. در این تحقیق، ما به بررسی تأثیر آموزش تمرینات ورزشی از طریق فیلمهای آموزشی بر خواب کودکان مبتلا به دیابت نوع ۱ پرداختیم.»
در این مطالعه که در سال ۱۴۰۲ طراحی و اجرا شد، ۶۲ کودک مبتلا به دیابت نوع ۱ بهطور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت ۸ هفته تحت برنامه منظم تمرینات ورزشی قرار گرفتند که این تمرینات از طریق فیلمهای آموزشی تولید شده و بهوسیله پیامرسانهای داخلی برای آنها ارسال میشد. هدف این مداخله بررسی تأثیر آموزش ورزشی بر خواب و سطح قند خون کودکان بود.
برای ارزیابی عادات خواب، از پرسشنامه Children’s Sleep Habits Questionnaire استفاده شد که توسط مادران قبل و پس از دوره مداخله تکمیل گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که کودکان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، تغییرات قابل توجهی در بهبود کیفیت خواب خود داشتند. همچنین، سطح قند خون در این گروه نیز کاهش معناداری را نشان داد.
نتایج تحقیق نشان داد که میانگین نمره عادتهای خواب در گروه آزمایش، قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری داشته است. همچنین، در بررسیهای قند خون، گروه آزمایش در سه بازه زمانی مختلف نسبت به گروه کنترل نتایج بهتری بهدست آوردند. این یافتهها نشان میدهد که آموزش تمرینات ورزشی از طریق فیلمهای آموزشی میتواند بهطور چشمگیری وضعیت خواب کودکان دیابتی را بهبود بخشیده و به کنترل قند خون آنها کمک کند.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی لرستان در ادامه افزود: «این نتایج حاکی از آن است که مداخلات ورزشی بهویژه در قالب آموزش از راه دور، میتواند نقش مهمی در مدیریت بیماری دیابت در کودکان ایفا کند. با توجه به محدودیتهای مختلف برای حضور کودکان در باشگاهها به دلیل پاندمی COVID-19 و دیگر ملاحظات اجتماعی، آموزشهای آنلاین و استفاده از فیلمهای آموزشی میتواند یک راهکار مؤثر و در دسترس باشد.»
با توجه به شرایط پاندمی و محدودیتهایی که برای کودکان دیابتی در بسیاری از کشورها ایجاد شده است، این پژوهش بر اهمیت استفاده از روشهای غیرحضوری برای آموزش تمرینات ورزشی تأکید دارد. آموزش از طریق فیلمهای آموزشی که به راحتی در دسترس خانوادهها قرار میگیرد، میتواند در تقویت فعالیت بدنی و بهبود عادات خواب کودکان مبتلا به دیابت نوع ۱ مؤثر باشد.
کرمی در اینباره گفت: «از آنجا که بسیاری از خانوادهها به دلایل مختلف از جمله مشکلات بهداشتی یا محدودیتهای اجتماعی تمایل به حضور فرزندان خود در باشگاههای ورزشی ندارند، این نوع آموزشها میتوانند بهعنوان یک جایگزین کارآمد عمل کنند. با استفاده از این روش، کودکان میتوانند در خانه و با نظارت والدین خود تمرینات ورزشی را انجام دهند.»
این پژوهش نویدبخش استفاده از روشهای نوین آموزشی برای بهبود خواب و کنترل دیابت در کودکان مبتلا به دیابت نوع ۱ است. یافتههای این تحقیق میتواند به متخصصان دیابت و پزشکان کمک کند تا علاوه بر درمانهای دارویی و رژیم غذایی، از مداخلات غیر دارویی مؤثر همچون ورزش برای بهبود کیفیت زندگی بیماران استفاده کنند.
کرمی در پایان گفت: «با توجه به نتایج این تحقیق، توصیه میکنیم که در کنار درمانهای دارویی و رژیم غذایی، پزشکان و متخصصان سلامت از روشهای آموزشی آنلاین و تمرینات ورزشی برای بهبود وضعیت خواب و کنترل قند خون در کودکان دیابتی استفاده کنند.»
این مطالعه نشان میدهد که استفاده از آموزشهای مجازی برای تمرینات ورزشی میتواند بهعنوان یک ابزار کارآمد در بهبود کیفیت خواب و مدیریت دیابت در کودکان عمل کند و راهحلی مفید برای کمک به این بیماران در شرایط خاص فراهم کند.
نظر شما