به گزارش سلامت نیوز به نقل از زومیت، گشتزدن در شبکههای اجتماعی در تابستان و دیدن افرادی که از آفتاب و گرما لذت میبرند، غیرعادی نیست؛ اما در چند سال اخیر هشدارهایی نیز بهگوش میرسند که براساس آنها داروهای ضدافسردگی میتوانند شما را نسبت به گرما حساستر کنند. اکنون این سؤال مطرح میشود که ادعاهای بیانشده تا چه حد درست هستند؟
چه شواهدی وجود دارند؟
مرکز تنظیم دمای بدن یا تنظیم حرارت، ساختار کوچکی در وسط مغز به نام هیپوتالاموس است. برخی از شواهد نشان میدهند که دستهای از داروهای ضدافسردگی موسوم به ضدافسردگیهای سه حلقهای (TCAs) ممکن است بهگونهای روی هیپوتالاموس تاثیر بگذارند که تنظیم گرما دشوارتر شود.
داروهای ضدافسردگی احتمال غشکردن در گرما را افزایش میدهند
ناتوانی در تنظیم واکنش بدن به هوای گرم، نداشتن تحمل گرما (heat intolerance) نامیده میشود و ممکن است باعث شود افراد احساس گرمای بیش از حد کنند و بیش از حد معمول عرق کنند. دکتر لارنس وین رایت، محقق بخش روانپزشکی دانشگاه آکسفورد میگوید: «معمولا بدن راه خوبی برای تشخیص تشنگی ما دارد؛ اما داروهای ضدافسردگی میتوانند این عملکرد را تضعیف کنند و با کاهش اندک فشار خون، احتمال غشکردن در گرما را افزایش دهند.»
بااینحال امروزه TCA-ها به اندازهی گذشته تجویز نمیشوند و پزشکان اغلب به بیماران دستهی جدیدی از داروها به نام مهارکنندههای بازجذب سروتونین یا سروتونین/نوراپینفرین (SSRIs/SNRIs) تجویز میکنند. بهگفتهی وین رایت، شواهدی نیز وجود دارند که نشان میدهند مهارکنندههای بازجذب سروتونین نیز بر تنظیم حرارت تاثیر میگذارند.
در حالت کلی، مجموعه شواهدی که میتوانند توضیح دهند چرا افرادی که داروهای ضدافسردگی مصرف میکنند احساس گرما میکنند همچنان و تا زمان انجام تحقیقات بیشتر، ناشناخته خواهند ماند؛ البته برخی از دانشمندان ایدههایی را در توضیح این اتفاق مطرح میکنند.
دکتر چی چی اوبویا، روانپزشک مشاور در بیمارستان نایتینگل میگوید: «آنچه ما میدانیم این است که انواع مختلف داروهای ضدافسردگی (مانند SSRI-ها و SNRI-ها) بر پیامرسانهای شیمیایی مختلفی به نام انتقالدهندههای عصبی تاثیر میگذارند. موارد اصلی نورآدرنالین/نوراپینفرین، دوپامین و عمدتا سروتونین هستند و نداشتن تحمل گرما که برخی از افراد آن را تجربه میکنند، به احتمال زیاد ناشی از تعامل پیچیده بین این دو است.»
عوارض جانبی عرقکردن
تاثیر داروهای ضدافسردگی بر مرکز تنظیم دمای مغز نامشخص است؛ اما یکی از عوارض جانبی شناختهشده که چندین مورد از داروهای ضدافسردگی به بروز آن منجر میشوند، این است که افراد را در معرض بیماریهای مرتبط با گرما مانند تعریق بیشازحد قرار میگیرند.
یکی از عوارض جانبی رایج SSRI-ها و SNRI-ها با نام هایپرهیدروزیس شناخته میشود و بهویژه در شب اتفاق میافتد. این نوع عرقکردن ممکن است در طول موج گرما بیشتر شود و افراد را در معرض خطر کمآبی و اثرات ناشی از آن مانند سردرد، سرگیجه و خستگی قرار دهد.
چگونه خود را خنک نگه داریم؟
اگر داروهای ضدافسردگی مصرف میکنید و احساس گرما شما را عذاب میدهد، بههیچوجه توصیه نمیشود که داروهای خود را قطع کنید؛ قطع ناگهانی این داروها با عوارض جانبی جدی و آزاردهندهای همراه است. درعوض توصیه میشود که برای خنک نگهداشتن خود توصیههای زیر را رعایت کنید:
مقدار زیادی مایعات بنوشید.
درصورت امکان کمتر از منزل خارج شوید.
تا جای ممکن هوای منزل را خنک نگه دارید.
از ورزشکردن در هوای گرم خودداری کنید.
محتوای این مقاله قرار نیست جایگزین توصیههای پزشکی حرفهای، تشخیص یا درمان باشد. اگر در مورد وضعیت خود هر گونه سوالی دارید، همواره باید از ارائهدهندگان واجد شرایط خدمات درمانی مشاوره بگیرید.
نظر شما