سلامت نیوز: درمانهای دارویی، به هیچوجه جایگزین درمانهای خانگی یا سنتی و یا طب طبیعی نمیشوند؛ بنابراین نباید مصرف مقدار مناسب، لازم و توصیه شده داروهای شیمیایی توسط پزشک را کنار گذاشت و به درمانهای خانگی و... بسنده کرد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از هفته نامه آتیه نو، در طب نیز برای تهیه بعضی از داروها، از خواص برخی گیاهان - که در گروه گیاهان دارویی قرار میگیرند - استفاده میشود. از سوی دیگر، در تمام طول مدتی که درگیر همهگیری کرونا هستیم، نوشیدن مایعات (بهویژه نوشیدنیهای گرم با خواص دارویی) توصیه میشود. بنابراین با بعضی از گیاهان دارویی، خواص آنها و نحوه تهیه دمنوش یا استفاده آن در تهیه موادغذایی، آشنا میشویم. این نکته را اضافه کنیم که همه این گیاهان، خاصیت ضدویروسی نیز دارند.
پونه کوهی، اولین فنجان
«اورگانو» همان گیاه دارویی است که به آن آویشن یا پونه کوهی نیز میگوییم؛ همان ادویه معروف پیتزا و لازانیا. اما این ابتداییترین کاربرد این گیاه دارویی است. پونه کوهی از خانواده نعناع بوده و حاوی ترکیب ضدویروسیای به نام «کارواکرل» است. آزمایشهای انجام شده روی موشها نشان میدهد وارد شدن عصاره پونه کوهی به بدن آنها، باعث از بین رفتن ویروسهای بدن موشها پس از 15 دقیقه میشود. کارواکرل و دیگر عصارههای موجود در پونه کوهی، روی فعالیت ویروس «هرپس»، همان ویروسی که عامل ایجاد تبخال (HSV-1) است، اثر داشته و باعث توقف فعالیت آن شود. علاوه براین عصاره پونه کوهی باعث از بین رفتن «روتاویروس»، ویروس عامل ایجاد اسهال در کودکان و از بین رفتن ویروس ایجادکننده عفونت تنفسی (RSV) میشود.
طرز تهیه دمنوش با برگ آویشن خشک
دو قاشق چایخوری آویشن خشک را داخل یک فنجان آب جوش (به حجم 250 سیسی) بریزید. 10 تا 15 دقیقه صبر کنید. سپس آن را همراه با کمی عسل میل کنید.
با برگ تازه
سه تا چهار قاشق چایخوری برگ آویشن تازه را داخل یک فنجان آب جوش (به حجم 250 سیسی) بریزید. 10 تا 15 دقیقه صبر کنید. سپس آن را همراه با کمی عسل میل کنید.
مقدار مصرف:
تا سه فنجان در روز.
مریمگلی، دومین فنجان
«مریمگلی» هم یکی از گیاهان تیره نعناع است. مریمگلی از قدیمیترین گیاهان برای درمان بیماریهای ناشی از تهاجم ویروسها به بدن است. خاصیت ضدویروسی این گیاه به دلیل وجود ترکیباتی به نام «سافیسینولید»، موجود در برگها و ساقههای آن است. یکی از مهمترین خواص مریمگلی، تأثیر آن روی کاهش و کنترل یکی از ویروسهای آسیبرسان به سیستم ایمنی بدن یعنی ویروس (HIV-1)، عامل ایجاد بیماری ایدز است. ترکیبات موجود در مریمگلی، مانع از جاگیری ویروس (HIV-1) روی سلولهای هدف و ایجاد ایدز میشوند.
طرز تهیه دمنوش
دو قاشق غذاخوری برگ تازه مریمگلی را شسته و سپس داخل قوری ویژه دمنوش بریزید و به آن دو فنجان آب جوش اضافه کنید. 15 دقیقه صبر کنید تا کاملاً دم بکشد. سپس آن را همراه با عسل یا نبات بنوشید.
مقدار مصرف:
تا دو فنجان در روز.
سرخارگل، فنجان سوم
«سرخارگل» یکی از گیاهانی است که از گذشته دور برای بالا بردن توانایی سیستم ایمنی بدن از آن کمک میگرفتند. نکته مهم درباره این گیاه، کاربردی و درمانگر بودن همه بخشهای گیاه شامل برگ، ریشه، ساقه و گلهای آن است. گیاهان گونه «ایکناسه» که سرخارگل یکی از آنهاست دارای گلهای مخروطیشکل هستند که بومیان آمریکا از سالهای دور برای درمان بیماریهای ویروسی از آن کمک میگرفتند. گونههای مختلف ایکناسه شامل؛ ای- پالیدا (E.pallida)، ای- آنگوستیفولیا (E.angustifolia) و ای- پورپورآ (E.purpurea) از بهترین داروهای گیاهی برای از بین بردن ویروس هرپس (برای مثال عامل ایجاد تبخال) و آنفولانزا هستند. از بین سه نوعی که به آن اشاره شد، «ای- پورپورآ»، به شکل شاخص برای بالا بردن توانایی سیستم ایمنی بدن در مقابل تهاجم ویروسها تجویز میشود.
طرز تهیه دمنوش
ریشه گیاه سرخارگل را داخل فنجان قرار داده و آب جوش را روی آن بریزید تا فنجان تقریبا پر شود. 15 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و همراه با عسل بنوشید. میتوانید مقداری زنجبیل نیز داخل فنجان رنده کنید.
مقدار مصرف:
این دمنوش را قبل از سه نوبت وعده غذایی، بنوشید.
آقطی سیاه، فنجان چهارم
«آقطی»، گیاهی بسیار کهن است؛ به همین دلیل آن را به اسم خانواده «ریشسفید» هم میشناسند. از این خانواده در تهیه قرص و شربتهای مورد استفاده برای درمان آنفولانزا و سرماخوردگی کمک میگیرند. نوشیدن دمنوش این گیاه باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن میشود. تحقیقات انجام شده نشان میدهد نوشیدن دمنوش آقطی سیاه یا مالیدن پماد حاوی این گیاه دارویی، باعث درمان تنگی نفس، بهویژه گرفتگی و تنگی مجاری تنفسی فوقانی میشود. در همدان به آقطی سیاه، انگور کولی هم میگویند.
طرز تهیه دمنوش
150 گرم پوست ساقه یا ریشه گیاه آقطی سیاه را در یک لیتر آب جوشیده ریخته و بگذارید به مدت 15 دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و داخل قوری یا شیشهای بریزید. از این دمنوش، سه قاشق سوپخوری تا سه بار در روز بنوشید.
شیرینبیان، فنجان پنجم
شاید اسم «شیرینبیان» که به آن «مهک» هم گفته میشود را بیشتر برای درمان مشکلات معده شنیدهاید. اما این داروی گیاهی، یکی دیگر از گیاهانی است که برای مقابله با ویروسها از آن کمک میگیرند. این گیاه در طب چینی، از دیرباز کاربرد دارد. «گلیسیریزین»، «لیکریتیژینین» و «گلبریدین» سه ترکیب مهم ضدویروس هستند که در شیرینبیان وجود دارد. نوشیدن دمنوش یا عصاره این گیاه، سیستم ایمنی بدن را در مقابل فعالیت ویروسهای عامل ایدز (HIV)، عامل تبخال (هرپس) و ویروس سندرم تنفسی ناشی از ویروس کرونا (SARSE-Cov) مقاوم میکند.
طرز تهیه دمنوش
در یک لیوان آب جوش (حدود 80 درجه سانتیگراد)، یک قاشق چایخوری پودرشیرینبیان ریخته و بگذارید 10 دقیقه دم بکشد.
مقدار مصرف
این دمنوش را نباید به مدت طولانی مصرف کرد. مقدار مجاز مصرف روزانه آن هم حداکثر یک تا دو فنجان است.
زنجبیل، فنجان ششم
استفاده از زنجبیل تازه در تهیه غذاهای مختلف و دمنوش اگرچه رایجترین شکل مصرف این گیاه دارویی است، اما پماد، کپسول و عصاره تهیه شده از آن نیز در بازار کم نیست. این گیاه دارویی را یکی از بهترین گیاهان برای درمان بیماریهای ناشی از ویروسها میدانند. زنجبیل از بهترین گیاهان برای تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل عملکرد ویروس آنفولانزای پرندگان، آنفولانزای معمولی و ویروس مهاجم به مجاری تنفسی و ایجاد تنگی نفس است. دو ترکیب موجود در زنجبیل شامل «جینجرول» و«زنجبیلون»، مانع از تکثیر ویروس شده و مانع از ورود ویروس به سلول میزبان میشوند.
طرز تهیه دمنوش
یک قاشق مرباخوری زنجبیل تازه رنده شده را با یکسوم قاشق چایخوری زردچوبه و به مقدار بسیار کمی پودر فلفل سیاه، مخلوط کنید. سپس این دو را به یک فنجان حاوی آبجوش اضافه کنید. 10 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و به آن یک قاشق چایخوری عسل اضافه کرده و بنوشید.
مقدار مصرف
تا دو فنجان در روز میتوانید از این دمنوش بنوشید.
نظر شما