به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، جمعیت مردان در ایران حدود نیمی از کل جمعیت کشور را تشکیل میدهد و نقش مهمی در پیشبرد اقتصادی و اجتماعی کشور دارند. به همین دلیل، سلامت مردان برای توسعه و رشد جامعه اهمیت بسیاری دارد. با این حال، مردان ایرانی به دلایل مختلفی از جمله مشغلههای کاری و ترس از پزشک، کمتر از آنچه که نیاز است، به وضعیت سلامت خود اهمیت میدهند و به طور معمول، کمتر به مراکز درمانی مراجعه میکنند.
مطالعات نشان میدهند که فقط ۳ درصد از مردان ایرانی هیچ عامل خطری در شیوه زندگی خود برای ابتلا به بیماریهای مزمن نظیر سکتههای قلبی، مغزی و سرطانها ندارند.
دلایل عدم توجه به سلامت در مردان ایرانی
یکی از دلایل مهم که موجب عدم توجه مردان به سلامت خود میشود، فشار اقتصادی و ناتوانی در تأمین هزینههای درمان است. بسیاری از مردان به ویژه در خانوادههای متوسط و کم درآمد، ترجیح میدهند برای پیشگیری از هزینههای درمانی، علائم بیماری را نادیده بگیرند و به پزشک مراجعه نکنند. حتی برای بیماریهای سادهای چون سرماخوردگی، از مراجعه به پزشک و پرداخت هزینههای دارو و ویزیت پزشک خودداری میکنند.
این مسئله باعث افزایش عوارض بیماریها و افزایش خطر مرگ و میر در مردان میشود. به ویژه در مواردی که مردان به موقع به پزشک مراجعه نکرده و بیماریهای خود را پیشرفتهتر میکنند. طبق آمارها، مردان بیشتر از زنان به بیماریهایی چون سرطانها، بیماریهای قلبی و عروقی و بیماریهای تنفسی مبتلا میشوند و در نهایت در اثر این بیماریها، تعداد بیشتری از مردان فوت میکنند.
چرا مردان کمتر به پزشک میروند؟
این بیتوجهی به سلامت مردان به دلایل مختلفی همچون ترس از تشخیص بیماریهای جدی و احساس ناتوانی در مقابل هزینههای درمانی باز میگردد. از سوی دیگر، مردان معمولاً به زندگی خانوادگی و تأمین نیازهای اقتصادی توجه بیشتری دارند و سلامت فردی خود را در اولویت قرار نمیدهند.
مردان ایرانی همچنین رفتارهای پرخطری مانند مصرف سیگار، درگیریهای اجتماعی و تصادفات را بیشتر از زنان تجربه میکنند که همه اینها به سلامت آنها آسیب میزند. با این حال، هنگامی که بیماری به مراحل پیشرفته میرسد، بسیاری از مردان مجبور به مراجعه به پزشک میشوند، که در این صورت درمان به مراتب دشوارتر و هزینهبرتر خواهد بود.
نیاز به تغییر نگرش و سبک زندگی
مردان ایرانی باید بیشتر به سلامت خود اهمیت دهند و به معاینات روتین و چکاپهای سالانه توجه کنند. اهمیت به ورزش و فعالیتهای فیزیکی، رژیم غذایی سالم و پیشگیری از بیماریها میتواند به آنها کمک کند تا زندگی طولانیتری داشته باشند. در غیر این صورت، علاوه بر تهدید سلامت فردی، جامعه نیز در معرض آسیبهای اقتصادی و اجتماعی ناشی از بیماریهای مزمن و مرگومیرهای زودرس خواهد بود.
در نهایت، مسئولین بهداشتی و درمانی باید با آموزش و فرهنگسازی، مردان را تشویق کنند تا به سلامت خود اهمیت دهند و بهطور منظم برای معاینه و پیشگیری از بیماریها به پزشک مراجعه کنند.
نظر شما