به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری،رژیم غذایی در کنار سایر جنبههای روزمره زندگی انسان مانند ورزش در شکل دادن ظرفیت و تکامل مغز نقش مهمی دارد. بنابراین افزون بر راههایی که برای تقویت حافظه و سلامت مغز توصیه میشود باید مصرف غذاهای مفید برای مغز را هم رعایت کرد.
که دکتر منصور رضایی، متخصص تغذیه هم بر آن تأکید میکند و میگوید: «ارتباط تغذیه و سلامت مغز تنها منحصر به سنین بزرگسالی نیست و از همان دوران جنینی شکل میگیرد و از همان ابتدا باید اهمیت تغذیه و نقش آن در تکامل، سلامت مغز، تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر مورد توجه قرار بگیرد.» رضایی نکات جالبی درباره خوراک مناسب مغز مطرح میکند اما یک توصیه جدی هم دارد، اینکه تنها بحث تغذیه کافی نیست و سبک زندگی سالم و آموزش مداوم در پیشگیری از زوال عقل و آسیب به مغز مؤثر است. به همین دلیل توصیه میشود که افراد دائما آموزشهای جدید داشته باشند.
مغز چرب جنینی
رشد مغز از دوران جنینی شروع میشود و مهمترین آیتم تغذیه تأثیرگذار بر مغز در این دوران چربیها هستند، چون بخش اعظم مغز از بافت چربی تشکیل شده است. به همین دلیل برخی رژیمها و غذاهای چرب در دوران جنینی لازم است تا کالری کافی به مادر برسد و ذخایر چربی ایجاد شود. چربی هم از این طریق به جنین میرسد و در تکامل مغز او تأثیرگذار است.
یک چربی مهم
یکی از مهمترین چربیها، امگا3 است که به شکلدهی مغز کمک میکند. مادر در دوران شیردهی قدرت تولید چربیهای امگا3 را دارد و اگر این چربی در مغز جنین افزایش پیدا کند، کودک را از بسیاری مسائل ازجمله افسردگی در بزرگسالی و چاقی نجات میدهد. آن دسته از کودکانی که در دوران بارداری و شیردهی مادر بهمیزان کافی امگا3 دریافت کردهاند مغزشان تکامل پیدا میکند و کمتر مستعد چاقی هستند. مقاومت به لپتین (هورمون تنظیمکننده اشتها) هم در آنها ایجاد نمیشود.
مغز خوب با تغذیه خوب
تغذیه در بحث حافظه و یادگیری اهمیت دارد. انتقالدهندههای عصبی که حافظه، خلق و خو، یادگیری، خواب و فعالیت فکری انسانها را تحتتأثیر قرار میدهند از غذا نشات میگیرند و مانند سروتونین و دوپامین با مصرف برخی از مواد غذایی بهویژه لبنیات تولید و تقویت میشوند. غذاهای پروتئینی مانند لبنیات، تخممرغ و حبوبات در سنتز انتقالدهندههای عصبی مغز تأثیرگذارند.
غذای مناسب مغز
تغذیه مناسب شامل 6گروه غذایی است و بهتر است از انواع خانگی باشد نه فرآوری شده و تولید کارخانهای. غذاهای طبیعی ازجمله میوهها، سبزیها، غلات کامل، حبوبات، آجیلها، دانهها، مغزها، گوشتها (قرمز و سفید) و
تخممرغ در کیفیت تولید و ترشح انتقالدهندههای عصبی در بدن تأثیر دارند. علاوه بر این غذاهای خانگی مانندآش، سوپ و کتلت، کوکو و انواع غذاهای سنتی برای فعالیت مغز مناسبند.
ضرر غذاهای محرک
فستفودها ازجمله غذاهای مضر و محرک برای مغز هستند که بهدلیل داشتن نمک، شکر و روغنهای حرارت دیده توصیه نمیشوند. علاوه بر این قندهای موجود در قندوشکر، نوشابه، شربت و شیرینی، نوشیدنیهای کافئیندار، همچنین قندهایی که از طریق آبمیوههای صنعتی بهطور ناگهانی وارد بدن میشوند، برای مغز مضرند. اما قند میوهها برای مغز مضر نیست چرا که به آهستگی وارد بدن و مغز میشود و ایجاد تلاطم نمیکند.
منبع اصلی سوخت مغز
مغز انرژی اصلی خود را از کربوهیدراتها میگیرد، ما نمیتوانیم خیلی گرسنه بمانیم و دچار افت قند شویم. افت قندمانند افت فشار خون روی هوشیاری و آگاهی مغز اثر میگذارد. همانطور که مغز بهویژه در دوران جنینی و نوزادی به چربیها برای شکلدهی بافت خود نیاز دارد، برای انتقالدهندههای عصبی هم به پروتئینها نیاز دارد و منبع سوختش هم کربوهیدراتها هستند. یعنی مغز مانند بدن سهگانهسوز است؛ هم چربی میخواهد و هم پروتئین و کربوهیدرات.
عادتهای بد علیه مغز
نهتنها کمتحرکی که برخی عادات روزانه هم میتواند این عضو مهم بدن را با چالشهای زیادی مواجه کند. درباره کمخوابی قطعا نکات زیادی خواندهاید که باعث عدمتمرکز و کارایی مناسب مغز میشودیا حتی غذاهای ناسالم و سیگار و الکل که باعث میشود مغز افراد کوچک شود و ریسک زوال عقلی و آلزایمر افزایش پیدا کند.
- جالب است بدانید که پرخوری هم روی مغز تأثیر منفی دارد و میتواند ریسک ابتلا به آلزایمر را افزایش دهد.
- ماندن در تاریکی هم باعث افسردگی و کندی مغز میشود. بهتر است در معرض نور خورشید قرار بگیرید تا مغزتان بهخوبی عمل کند.
- گوش دادن به موسیقی با صدای بلند بهویژه زمانیکه بهمدت طولانی از هندزفری استفاده میکنید، عامل آسیب به مغز است.
- تنهایی و کمحرفی هم یکی از ریسکفاکتورهای آسیب مغزی است. انسانها بهطور طبیعی و ذاتی موجودات اجتماعی هستند و مطالعات هم نشان داده که افراد با دایره دوستیهای وسیعتر کمتر دچار آلزایمر میشوند. حرف زدن هم باعث رشد کارایی مغز است و تا جایی که میتوانید از کم حرفی پرهیز کنید.
- عامل دیگر نداشتن افکار مثبت و استرس زیاد با افکار منفی است. این مسئله هم تأثیرات مخرب زیادی روی عملکرد مغز دارد.
- جالب است بدانید که پزشکان توصیه میکنند در زمان بیماری کمتر از مغز خود کار بکشید. کار سخت یا حتی مطالعه هنگام بیماری باعث افت عملکرد مغز میشود و نتایج منفی بهدنبال دارد.
- با اینکه برخی توصیه میکنند که در ماههای سرد سال سر را بپوشانید تا از شر بیماریهای فصل سرما رها شوید، اما مطالعات نشان داده که پوشاندن سر به هنگام خواب باعث افزایش تجمع دیاکسیدکربن میشود که تأثیرات مخرب روی مغز دارد.
- نخوردن صبحانه یکی دیگر از عوامل آسیبزاست چون باعث افت قند خون و در نتیجه افت عملکرد مغز میشود.
نظر شما