به گزارش سلامت نیوز یداله سهرابی، عضو داروساز شورای عالی نظام پزشکی، در گفتوگو با خبرنگار مهر جزئیات نشست «رصد کمبودهای دارویی» را که با حضور رئیس سازمان غذا و دارو برگزار شد، تشریح کرد.
سهرابی با اشاره به بحثهای صورتگرفته در این نشست گفت: در ابتدا، تعریف کمبود دارو از زوایای مختلف، از جمله بر اساس معیارهای سازمان جهانی بهداشت (WHO) و مطالعات تطبیقی در سایر کشورها، مورد بررسی قرار گرفت. همچنین کمبود دارو از منظر عرضه و تقاضا تحلیل شد.
وی افزود: عوامل مختلفی از جمله تخصیص ارز دارویی و تأثیر آن بر زنجیره تأمین، نقش شرکتهای داروسازی و نحوه توزیع دارو، و توزیع نامتوازن جغرافیایی بهعنوان دلایل کمبود دارو مطرح شدند.
سهرابی تأکید کرد که توزیع نامناسب و عدم رعایت ضریب توزیع توسط برخی شرکتها، از مشکلات اصلی زنجیره تأمین دارو است. همچنین تأخیر در توزیع برخی اقلام دارویی منجر به ایجاد نیاز کاذب و عطش خرید در بازار میشود.
او افزود: پیشنهاد شد سیستمهای رصد دارویی با رویکردی پیشگیرانه و ارتباطی سلولی میان انجمنها، نظام پزشکی و معاونت غذا و دارو ایجاد شود تا اطلاعات بهصورت سریع و هماهنگ به سطوح بالاتر منتقل شود.
یکی دیگر از موضوعات مهم این نشست، نقش قیمتگذاری دستوری و سرکوب قیمت در ایجاد کمبودهای دارویی بود. سهرابی همچنین تأکید کرد که نیاز بیماران خاص باید بهطور ویژه در سیاستهای تأمین دارو مدنظر قرار گیرد.
در این جلسه پیشنهاد شد که با در نظر گرفتن ذخایر استراتژیک ۳ تا ۶ ماهه و تدوین برنامههای جامع، از وقوع کمبودهای جدی پیشگیری شود. همچنین بر ارتقای سواد سلامت جامعه و اطلاعرسانی به مردم تأکید شد.
به گفته سهرابی، در این نشست روشهای شناسایی کمبود دارو، مدیریت آن و رفع مشکلات مرتبط با توزیع و تأمین، مورد بحث و بررسی قرار گرفت تا گامهای موثری در رفع این بحران برداشته شود.
نظر شما