به گزارش سلامت نیوز به نقل از فرهیختگان، براساس دادههای تازه منتشرشده مرکز آمار ایران، هزینه مسکن به یکی از بزرگترین بارهای مالی خانوارهای شهری تبدیل شده است. در حالی که سهم مسکن از هزینههای خانوارهای شهری کشور حدود 42.6 درصد برآورد شده، این رقم برای مستاجران استان تهران به 55.6 درصد میرسد. این افزایش نگرانکننده، نه تنها توان معیشتی خانوارها را کاهش میدهد، بلکه میتواند منجر به مشکلات اجتماعی و فرهنگی عمیقتری شود. با ورود سهم مسکن به سطوح بالاتر از 30 درصد، خانوارها ناچار به کاهش هزینههای رفاهی و معیشتی خود هستند، امری که میتواند تبعات جدی برای سلامت و کیفیت زندگی آنها به همراه داشته باشد.
در روزهای گذشته مرکز آمار ایران جزئیات هزینه-درآمد خانوار را منتشر کرد. نگاهی به دادههای استانی هزینه-درآمد خانوارها اطلاعات قابل تأملی دارد. یکی از این موضوعات، مسئله مسکن است. طبق دادههای مرکز آمار، یکی از بزرگترین هزینههای خانوارهای شهری کشور، هزینه مسکن است.
این دادهها نشان میدهد درحالی در مناطق شهری کشور سهم مسکن از هزینههای خانوار حدود 42.6 درصد بوده، این عدد برای مستاجران استان تهران به 55.6 درصد رسیده که حدود 26 واحد درصد از عدد متعارف استطاعت و فقر مسکن بالاتر است. این عدد از این منظر قابل تأمل است که سهم مسکن از هزینه خانوارهای استان تهران در اوایل دهه 1380 حدود 34 تا 35 درصد بوده است.
افزایش شدید سهم مسکن در سبد هزینهای خانوار از دیدگاه جامعهشناسان، اقتصاددانان، رفتارشناسان و پژوهشگران حوزه سلامت یک زنگ خطر است؛ چراکه به تناسب ورود سهم مسکن به کانالهای بالاتر از عدد متعارف 30 درصد، به همان اندازه خانوار مجبور است از هزینههای رفاهی خود بزند. علاوهبر این، این اتفاق منجر به چندشغلی سرپرست خانوار، کوچ خانوار به مناطق جنوبیتر و اقمار شهرها، مشکلات معیشتی و اجتماعی و فرهنگی میشود.
افزایش شدید سهم مسکن در سبد هزینهای خانوار از دیدگاه جامعهشناسان، اقتصاددانان، رفتارشناسان و پژوهشگران حوزه سلامت یک زنگ خطر است؛ چراکه به تناسب ورود سهم مسکن به کانالهای بالاتر از عدد متعارف 30 درصد، به همان اندازه خانوار مجبور است از هزینههای رفاهی خود بزند.
نظر شما