سلامت نیوز: ماراتن زمینخواری در حومه کلانشهرها چه زمانی به پایان میرسد؟ طبیعت و زمینهایی با کاربری باغی و مزروعی چه زمانی از گزند علاقهمندان به ویلاسازی در امان خواهند ماند؟ آیا با توجه به تقاضای موجود برای خرید زمین، بهزودی شاهد قیمتهای نجومی در ییلاقات غربی تهران و حومه استان البرز خواهیم بود؟
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه شرق نوشت: «سالهاست شاهد هجوم عده بسیاری از دلالان و زمینخواران برای تغییر کاربری و فروش زمینهای مزروعی و باغی حومه تهران و دیگر کلانشهرها هستیم اما هیچگاه از خود نپرسیدهایم دلیل این اتفاق چیست؟ دلایل این که عموم علاقهمندان به داشتن باغچهای کوچک یا ویلایی مجلل به دامان این دلالان کشانده میشوند، چیست؟ مقاصد دور همچون شهرهای شمالی برای بسیاری از مردم جذاب نیست؛ چراکه بُعد مسافت و ترافیکهای سنگین جادهای موجب کمکاربردبودن ویلاهای ساحلی و جنگلی شده است و حجم زیادی از ساکنان کلانشهرها برای پایان هفته خود به دنبال تفریحگاهی اختصاصی و البته نزدیکتر هستند. بنابراین اولین مقاصد این افراد در کلانشهر تهران، مناطقی همچون لواسانات، فشم، دماوند، کردان، چهارباغ، زیبادشت، بانوصحرا و امثال آن است که متأسفانه در این مناطق نیز به اندازه کافی زمین مسطح با کاربری مسکونی وجود ندارد. اغلب زمینهای این مناطق مزروعی یا باغی هستند که به نحوی باید کاربری آنها را تغییر داد.
فرصتطلبان از روشهای خاص خود به شیوهای بهره میبرند که متولیان حفاظت از این زمینها را وادار به ارائه مجوز تغییر کاربری کنند یا در روشی ساده، با اعمال نفوذ یا تطمیع افراد ذیربط، کار خود را پیش میبرند و اینگونه میشود که باغی چندهکتاری تبدیل به شهرکی مجلل میشود. آنچه دولت تخریب و جریمه چنین دخلوتصرفهایی مینامد، تقریبا برابر با یکصدم این ساختوسازها و تصرفهاست. همین تغییر کاربریها باعث شده امروز در منطقه دماوند یا لواسانات شاهد قیمتهای نجومی برای زمین و ویلاهای ساختهشده باشیم که گاهی از متری ۱۰۰ میلیون تومان نیز تجاوز میکند. در مناطق شمالی تهران تقریبا به وضعیت فوق اشباع رسیدهایم و حال سیل عظیمی از مردم و علاقهمندان به ویلا و باغچهداری به مناطق غربی تهران و حومه استان البرز روی آوردهاند. این استقبال باعث شده است قیمت زمینهایی که در یک یا چند سال گذشته در منطقهای همچون کردان، بانوصحرا و اطراف هشتگرد کمتر از متری ۵۰۰ هزار تومان بود، به رقمی بیش از سه میلیون تومان برای هر مترمربع برسد. اگر با همین دستفرمان پیش برویم، بدون شک قیمتهای ییلاقهای غربی تهران به بیش از قیمت مناطق شمالی خواهد رسید؛ چراکه ییلاقات غربی آبوهوای بهتر و کاربری چهارفصل دارند، در حالی که در مناطق شمالی همچون دماوند، به علت برودت هوا، عملا چند ماه از سال، باغچه و ویلا بدون استفاده خواهد ماند. کردان و روستاهای اطراف آن همچون بانوصحرا، برغان و ... بسیار بکر، مسطح و با چشماندازهایی زیبا هستند.
در یک سال اخیر آنها نیز از گزند و دید خریداران تهرانی دور نماندهاند و بیم آن میرود که بهزودی به مقصد اول تهرانیها برای ساخت ویلا و عمارتهای مجلل تبدیل شوند؛ کمااینکه تاکنون نیز رشد در خور توجهی در حومه استان البرز شکل گرفته است و ساختمانهای مجلل و ویلاهای لوکسی در این مناطق ساخته شدهاند. با هر ویلایی که ساخته میشود، باغ و مزرعهای نابود میشود و افسوس میخوریم که چرا خریداران تلاش نمیکنند حتیالمقدور ماهیت باغی این زمینها را حفظ کرده و باعث شکوه بیش از پیش طبیعت شوند. شاید یکی از دلایل اینگونه توسعهها، علاقهمندی بومیان مناطق یادشده به کسب سود است تا با فروش بیش از پیش زمین به تهرانیها، فرصت رشد چند برابری زمینهایشان فراهم شود که اگر روند مناطق لواسانات، دماوند و آبسرد برای غرب تهران و کرج نیز تکرار شود، بدون شک بهزودی شاهد قیمتهای چنددهمیلیونی برای زمینها خواهیم بود.
ناگفته نماند که طبق تجربیات گذشته، اگر هر خریدی از سوی مردم در حومه کلانشهرها انجام شود، بالاخره روزی این زمینها در بافت قرار گرفته و مجوز ساخت خواهند گرفت و چون این شکل از سرمایهگذاری همیشه در ایران پاسخ داده است، بارها و بارها از سوی مردم آزمون شده و میشود. طبق بررسیهای انجامشده در مناطق غربی یادشده در یک سال گذشته شاهد رشد ۳۰۰درصدی بودهایم و از سویی حجم در خور توجهی تقاضا برای خرید زمین وجود دارد اما به علت کمبود زمین و ویلا، این تقاضاها به دیگر مناطق هدایت شدهاند. منطقه چهارباغ، ساوجبلاغ و حتی ییلاقاتی تا نزدیکی قزوین از نگاه خریداران دور نماندهاند و یقینا با اتمام اتوبان همت که هماکنون به ورودی شهر کرج رسیده است، مشکل ترددها در غرب بسیار روانتر و سادهتر از ییلاقات شمالی خواهد شد. با اتمام اتوبان همت و اتصال آن به شاهراه اصلی، یک خانواده تهرانی میتواند در کمتر از ۴۵ دقیقه به باغچه یا ویلای خود در کردان برسد. این را که کردان از گذشتههای دور مورد توجه و اقبال بوده، تأیید میکنیم، اما این که دیگر مناطق روستایی آن درگیر این موج ویلاسازی و سرمایهگذاری روی زمین شوند، موضوعی است که باید بیشتر به آن توجه و تأمل کرد؛ چراکه با این حجم از تقاضای خرید زمین با توجه به قیمتهای نجومی املاک در تهران و عملا قیمتهای سرسامآور ییلاقات شمالی، بدون شک مقصد بعدی همه تهرانیها ییلاقات غربی خواهد بود که اگر مورد وثوق و اقبال عمومی واقع شود، به سبب آبوهوای خوب و طبیعت بکر و سرسبزتر، فاجعهای برای طبیعت رقم خواهد خورد.
امید است دولت برای کنترل این روند تقاضا، با توجه به قیمتهای مناسب در مناطق غربی، تدابیر ویژهای بیندیشد که این روند به شکل مثبتی ادامه یابد. در انتها این سؤالها پرسیده میشود که ماراتن زمینخواری در حومه کلانشهرها چه زمانی به پایان میرسد؟ طبیعت و زمینهایی با کاربری باغی و مزروعی چه زمانی از گزند علاقهمندان به ویلاسازی در امان خواهند ماند؟ آیا با توجه به تقاضای موجود برای خرید زمین، بهزودی شاهد قیمتهای نجومی در ییلاقات غربی تهران و حومه استان البرز خواهیم بود؟ و هزاران پرسش دیگر که تصور میکنیم هیچگاه برایشان پاسخی نیابیم جز اینکه شاهد رشد ساختوساز مناطقی باشیم که بکربودنشان برایمان خاطره خواهد شد.»
ماراتن زمینخواری در حومه کلانشهرها چه زمانی به پایان میرسد؟ طبیعت و زمینهایی با کاربری باغی و مزروعی چه زمانی از گزند علاقهمندان به ویلاسازی در امان خواهند ماند؟ آیا با توجه به تقاضای موجود برای خرید زمین، بهزودی شاهد قیمتهای نجومی در ییلاقات غربی تهران و حومه استان البرز خواهیم بود؟
نظر شما