به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، باورهای غلط همواره در هرگونه بیماری ممکن است وجود داشته باشند و میتوانند فرد را در مسیر نادرستی از درمان قرار دهند. این موضوع بهویژه در مورد دیابت و مصرف انسولین صدق میکند. برای مثال، تصوری نادرست مانند «اگر انسولین بزنم، میتوانم هر چیزی بخورم» میتواند عوارض جبرانناپذیری برای بیمار به همراه داشته باشد.
این تفکر نادرست باعث شده است که مصرف انسولین درکشور ازحد نیاز فراتر رود.اما چگونه میتوان با این پدیده مقابله کرد؟ دکتر علیرضا استقامتی، فوقتخصص غدد،به این سؤال پاسخ میدهد.
آمارها میگویند که مصرف انسولین، بیش از نیاز کشور است. فکر میکنید چرا چنین اتفاقی افتاده است؟
متاسفانه برخی از بیماران دیابتی فکر میکنند فقط با مصرف انسولین یا دارومیتوانند قند خون خود را کنترل کنند. ازطرف دیگر تصور میکنند هرچه بیشتر انسولین بزنند، بیشتر اجازه خوردن مواد غذایی ممنوعه که موجب بالارفتن قند خون میشوند را دارند.
آیا این باور نادرست است؟
بله. واقعیت این است که رعایت رژیم غذایی سالم و ورزش، دو اصل اساسی برای کنترل دیابت است.اگرهریک از این دو مورد رعایت نشوند،حتی با وجود مصرف انسولین، فرد همچنان درمعرض خطر قرار خواهدگرفت. انسولین تنها یک داروست و اینطور نیست که فرد بتواند بدون توجه به رژیم غذایی خود، هر مقدار که خواست انسولین تزریق و هرغذایی را مصرف کند.
سبک زندگی چقدر میتواند مصرف انسولین را کاهش دهد؟
بدیهی است که اگر بیماران دیابتی، سبک زندگی خود شامل تغذیه سالم،انجام فعالیت بدنی و تحرک، کنترل اضطراب، خواب کافی و عدم استعمال دخانیات را اصلاح کنند، نیاز به انسولین بهطور چشمگیری کاهش پیدا میکند. چنانکه مطالعات علمی ثابت کرده است که با رعایت رژیم غذایی سالم، درکنار انجام ۳۰دقیقه فعالیت بدنی روزانه و کاهش وزن، نیاز به انسولین دربیماران دیابتی کاهش پیدا میکند.
اما برخی بیماران با تزریق انسولین تلاش میکنند قند خون خود را کاهش دهند تا بتوانند هرچه میخواهند بخورند.
این روش بسیار نادرست است و میتواند روند کنترل دیابت آنها را مختل کند. ما معتقدیم که حتی اگر فرد قرص یا انسولین مصرف میکند، باید به دو اصل مهم رژیم غذایی سالم و ورزش پایبند باشد تا از آسیبها و عوارض جدی ناشی از انسولین در امان بماند.
و شما این موضوع را تا چه اندازه در مراجعینتان میبینید؟
جالب است بدانید بسیاری از افرادی که مبتلا به دیابت هستند، به اهمیت رژیم غذایی سالم در کنترل این بیماری اعتقادی ندارند و صرفا مصرف دارو و انسولین را راه درمان آن میبینند.من با بسیاری از افراد مواجه بودهام که به اصرار افراد خانوادهشان و اجبارا، در چهارچوب رژیم غذایی سالم قرار گرفتهاند و اگر دست خودشان باشد، ترجیح میدهند انسولین بزنند و همهچیز هم بخورند. روشی که بسیار اشتباه است و عوارض سنگینی برایشان در پیش خواهد داشت.
چقدر احتمال دارد کسانی که انسولین مصرف میکنند، با افت قند خون مواجه شوند؟
افت قند خون وضعیتی است که در آن سطح قند خون در بدن به زیر حد نرمال، یعنی حدود ۷۰ میلیگرم در دسیلیتر میرسد. این وضعیت علل مختلفی دارد که یکی از آنها مصرف داروهای ضددیابت است. واقعیت این است انسولینی که بهصورت تزریقی برای بیماران تجویز میشود، با انسولینی که بهطور طبیعی در بدن تولید میشود، متفاوت است. به همین دلیل، افرادی که انسولین مصرف میکنند، ممکن است دچار افت قند خون شوند.
و چاره را در چه میبینید؟
همانطور که قبلا گفتم، دوباره هم تاکید میکنم که هم برای جلوگیری از بالارفتن قند خون و هم ممانعت از افت قند، رژیم غذایی سالم، اولین گزینه برای ماست.
و راه دیگر؟
چککردن منظم قند خون هم یکی از راهکارهایی است که میتواند از وقوع افت و یا افزایش قند خون پیشگیری کند؛ حتی برای کسانی که انسولین میزنند. درواقع در بین افراد دیابتی، احتمال بالا و پایین شدن قند خون وجود دارد. موضوعی که البته به تعداد و دفعات تزریق انسولین هم ارتباط دارد و طبیعتا هرچه دفعات تزریق انسولین بیشتر باشد، احتمال افت قندخون هم بیشتر است. اما با درنظرگرفتن همه شرایط اختصاصی بیمار، لازم است که بهطور منظم، قند خونش چک شود تا همیشه و در طول روز، نسبت به وضعیت بدنشان یک آگاهی نسبی داشته باشند.
و بازه قابل قبول قند خون برای افراد دیابتی چه عددی است؟
در افراد دیابتی، در حالت ناشتا بین ۹۰ تا ۱۳۰ و در زمان بعد از غذا، نباید بیشتر از ۱۸۰ باشد.
نظر شما