به گزارش سلامت نیوز به نقل از وری ول هلث، مصرف نوشیدنیهای انرژیزا مانند بسیاری از غذاها و نوشیدنیهای دیگر میتوانند به تشکیل سنگ کلیه کمک کنند. چیزی که نوشیدنیهای انرژیزا را متمایز میکند، این است که آنها حاوی غلظت بالایی از ترکیبات شناخته شده برای ایجاد سنگ کلیه هستند، از جمله رایجترین نوع سنگ کلیه، سنگ اگزالات کلسیم و سنگهای اسید اوریک که کمتر رایج هستند.
مقصران اصلی نوشیدنیهای انرژیزا شامل فروکتوز، کافئین و سدیم هستند که به روشهای مختلف میتوانند باعث تشکیل سنگ کلیه شوند. سایر مواد مانند گوارانا، ویتامینهای گروه B و شیرینکنندههای مصنوعی نیز میتوانند همین اثر را داشته باشند.
نوشیدنیهای انرژیزا از چه موادی ساخته شدهاند؟
نوشیدنیهای انرژیزا گروهی از نوشیدنیها هستند که حاوی مواد محرک و سایر ترکیباتی هستند که ادعا میشود انرژی و تمرکز ذهنی را افزایش میدهند.
موادی که معمولاً در نوشیدنیهای انرژیزا یافت میشوند عبارتند از:
- شکر
- کافئین
- گوارانا
- سدیم
- ویتامینهای گروه B
علاوه بر اینها، ممکن است ترکیبات دیگری مانند تورین، جینسنگ، کراتین، جینکو بیلوبا و کارنیتین نیز در این نوشیدنیها وجود داشته باشند.
قند و سنگ کلیه
یک قوطی 12 اونسی ردبول حاوی 37 میلیگرم شکر است که معادل 9 قاشق چایخوری شکر است و این مقدار بیشتر از کل مصرف روزانه توصیهشده برای بزرگسالان است.
قندهای مختلفی در نوشیدنیهای انرژیزا استفاده میشوند که رایجترین آنها فروکتوز است (معمولاً به شکل شربت ذرت با فروکتوز بالا). برخی دیگر حاوی ساکارز (شکر سفره) ساختهشده از نیشکر یا چغندر قند هستند.
این قندها میتوانند با کاهش pH ادرار، به تشکیل سنگهای اسید اوریک کمک کنند. زمانی که pH ادرار به زیر 5.5 میرسد، ادرار با کریستالهای اسید اوریک اشباع میشود که میتوانند به یکدیگر متصل شده و سنگ تشکیل دهند. این خطر در افرادی که به مقاومت به انسولین یا دیابت مبتلا هستند، بیشتر می شود.
فروکتوز همچنین میتواند به طور مستقل سطح اسید اوریک را در ادرار افزایش دهد.
آیا شیرینکنندههای مصنوعی بهتر هستند؟
شاید اینطور به نظر برسد که نوشیدنیهای انرژیزای بدون قند برای افرادی که از سنگ کلیه رنج میبرند، بیخطرتر باشند، اما شیرینکنندههای مصنوعی مانند آسپارتام، سوکرالوز و ساخارین میتوانند سطح اگزالات را در ادرار افزایش داده و به تشکیل سنگهای اگزالات کلسیمی کمک کنند.
به نظر میرسد که جایگزینهای طبیعی قند مانند استویا برای کلیهها بهتر باشند.
کافئین
یک قوطی 8 اونسی ردبول حدود 80 میلیگرم کافئین در هر وعده دارد، در حالی که یک قوطی 16 اونسی نوشیدنی انرژیزای راک استار حدود 160 میلیگرم کافئین دارد. برای مقایسه، یک فنجان اسپرسو 1 اونسی حدود 47 میلیگرم تا 75 میلیگرم کافئین دارد.
کافئین به دلیل اثرات ادرارآور در تشکیل سنگ کلیه نقش دارد. مصرف بیش از حد کافئین میتواند باعث کمآبی بدن شود که به نوبه خود غلظت اگزالات و اسید اوریک را در ادرار افزایش میدهد.
در حالی که مصرف یک تا 1.5 فنجان قهوه در روز میتواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را تا 40 درصد کاهش دهد، مصرف بیش از حد آن میتواند با ترویج کمآبی، اثر معکوس داشته باشد.
گوارانا
گوارانا یک ماده طبیعی محبوب است که در بسیاری از نوشیدنیهای انرژیزا یافت میشود. میوه گیاه گوارانا (Paullinia cupana) به عنوان یک «تونیک انرژی» شناخته میشود، زیرا حاوی دو برابر غلظت کافئین موجود در دانههای قهوه است.
این میتواند اثرات دیورتیک (ادرارآور) نوشیدنیهای انرژیزا را تقویت کند. از آنجا که سازمان غذا و دارو (FDA) تولیدکنندگان را ملزم نمیکند که مقادیر کافئین را روی برچسب محصولات فهرست کنند، ممکن است ندانید که چه میزان کافئین مصرف میکنید.
سدیم
یک قوطی 8 اونسی نوشیدنی انرژیزای Monster حدود 180 میلیگرم سدیم دارد که درصد زیادی از مصرف توصیهشده روزانه سدیم (کمتر از 2000 میلیگرم در روز) را تشکیل میدهد، بهویژه اگر بیش از یک قوطی مصرف کنید.
برای مقایسه، یک قوطی کوکاکولا فقط 18 میلیگرم سدیم در هر وعده دارد.
سدیم باعث میشود که کلیهها کلسیم بیشتری دفع کنند که احتمال تشکیل سنگهای اگزالات کلسیمی و همچنین سنگهای فسفات کلسیمی را افزایش میدهد. مصرف زیاد سدیم همچنین خطر کمآبی بدن را افزایش میدهد که میتواند باعث تشکیل سنگهای کلسیمی و اسید اوریکی شود.
ویتامینهای گروه B
ویتامینهای گروه B اغلب به عنوان «ویتامینهای انرژی» شناخته میشوند زیرا متابولیسم (تبدیل کالری به انرژی) را تحریک میکنند. از سوی دیگر، کمبود ویتامین B میتواند منجر به خستگی و از دست دادن انرژی شدید شود.
اگرچه ویتامینهای B تنها بخش کوچکی از مواد تشکیلدهنده نوشیدنیهای انرژیزا را تشکیل میدهند، اما اغلب در غلظتهای بسیار بالا وجود دارند. بهویژه ویتامینهای B6 و B12 که ممکن است بیش از 600٪ و 10000٪ از مصرف روزانه توصیهشده را در برخی از نوشیدنیهای انرژیزا داشته باشند.
اگرچه سطوح بالای این ویتامینها معمولاً مشکلساز نیستند (زیرا ویتامین اضافی از طریق ادرار دفع میشود)، مصرف بیش از حد ویتامین B6 میتواند دفع اگزالات را کاهش دهد. این بدان معناست که اگزالات بیشتری برای اتصال به کلسیم در دسترس خواهد بود و خطر تشکیل سنگ کلیه افزایش مییابد.
خلاصه
نوشیدنیهای انرژیزا معمولاً حاوی مقادیر زیادی قند، کافئین و سدیم هستند که میتوانند در تشکیل سنگ کلیه نقش داشته باشند. سایر ترکیبات مانند گوارانا، شیرینکنندههای مصنوعی و ویتامینهای گروه B نیز میتوانند به همین شکل عمل کنند.
این ترکیبات یا با افزایش غلظت ادرار به دلیل کمآبی، یا با تحریک تولید کلسیم، اگزالات یا اسید اوریک، میتوانند باعث تشکیل سنگ کلیه شوند.
نظر شما