سرمای زمستان باز هم یادآور مشکلات مدارس کانکسی و سنگی در مناطق محروم کشور شده است؛ مدارسی که سال‌هاست وعده حذف‌شان داده می‌شود اما همچنان پابرجا هستند. درحالی‌که رئیس کمیسیون آموزش مجلس از تخصیص بودجه ۱۶ هزار میلیارد تومانی برای جمع‌آوری این مدارس خبر می‌دهد، بسیاری امیدوارند امسال این وعده‌ها از حرف به عمل برسند و عدالت آموزشی محقق شود. آیا زمستان امسال نقطه پایان بر سرما و بی‌عدالتی در فضای آموزشی خواهد بود؟

وعده حذف مدارس کانکسی/ آیا زمستان امسال نقطه پایان بی‌عدالتی در فضای آموزشی خواهد بود؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم، سرمای زمستان به اوج خود رسیده و طی هفته‌های اخیر چند روزی تمام ادارات و مراکز آموزشی و مدارس به خاطر برودت هوا تعطیل شدند. وقتی از مدارس صحبت می‌کنیم منظور ساختمان‌هایی هستند که علاوه بر تجهیزات آموزشی، به سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی هم مجهز بوده و می‌توانند دمای کلاس‌ها را به نسبت هوای بیرون تنظیم کنند.

با این تفاسیر، هستند هنوز مدارسی که با سنگ و گل و خشت ساخته شده، یا در بهترین شرایط، کانکس‌هایی هستند که به نام مدرسه! دانش‌آموزان را می‌پذیرند تا به کسب علم و دانش بپردازند.هرچند، سال‌هاست مدیران زیادی قول جمع‌آوری این‌گونه مدارس را داده‌اند اما هنوز هم تعدادی از آنها پابرجاست و در این سرمای جان‌سوز، باید درهای‌شان باز باشد. از عملی‌نشدن وعده‌ها همین بس که به گفته رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس، بیش از ۱۸۰۰مدرسه کانکسی در کشور وجود دارد و فقط در آذربایجان‌شرقی حدود ۱۱۵مدرسه سنگی و کانکسی مشغول فعالیت است. مدارسی که بازهم مسئولان وعده حذف آنها را در برنامه یک‌ساله داده‌اند.


با این‌که هر سال با اتمام سال تحصیلی و شروع تعطیلات تابستانی، مسئولان از جمع‌آوری مدارس خشتی و گلی و سنگی و کانکسی صحبت می‌کنند، اما با فرارسیدن مهرماه و شروع سال تحصیلی جدید، مشخص می‌شود هنوز مدارس زیادی وجود دارد که با نام کانکسی و سنگی به پذیرش دانش‌آموز می‌پردازند.بی‌شک این مدارس در مناطق دوردست و کم‌برخوردار قرار دارند و با واژگانی همچون عدالت اجتماعی و آموزشی و برابری و ... بیگانه‌اند.حالا و برای ساماندهی اوضاع مدارس «طرح ملی نهضت عدالت در فضاهای آموزشی و پرورشی با مشارکت مردم» در دستورکار قرار گرفته و با تشریح آخرین تحولات در پروژه‌های مدرسه‌سازی کشور و لزوم تغییر نگرش در این راستا، به بهره‌گیری از فناوری‌های نوین با همکاری خیرین و مسئولان در راستای تسریع در اجرای پروژه‌ها تاکید دارد.طرحی که اگر قرار باشد مثل طرح‌های قبلی در حد کاغذ بماند، نمی‌توان به آن امیدوار بود و هرگز مشکل مدارس را رفع نخواهد کرد.



نهضت توسعه و عدالت در فضای آموزشی

طرح «نهضت توسعه و عدالت در فضاهای آموزشی و پرورشی با مشارکت مردمی» در هفت بند ازجمله موضوع مدارس کانکسی، سنگی، مدارس مناطق دارای سرانه فضای آموزشی کمتر از سه متر، مدارس دارای کلاس‌هایی با تراکم بالای ۳۵نفر، ساخت فضای آموزشی در محدوده مسکن مهر و نهضت ملی مسکن و تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام آماده و تدوین شده که به‌تازگی در شورای عالی آموزش‌وپرورش تصویب و به استان‌ها ابلاغ شده است.
معاون وزیر آموزش‌وپرورش می‌گوید: «می‌خواهیم محله‌ها و مدارس را به هم متصل کنیم، به‌طوری‌که فضاهای آموزشی در اختیار دانش‌آموزان محله‌ها قرار گیرد و این رویکرد به توسعه آموزش کمک کند» که البته این کار نیازمند همکاری گروهی و عملی است.
حمیدرضا خان‌محمدی به پروژه‌های موفق مدرسه‌سازی در مناطق مختلف کشور به‌ویژه در خراسان‌رضوی از طریق ساخت مدارس پیش‌ساخته صنعتی و استفاده از سازه‌های نوین اشاره کرده و می‌گوید: «نخستین مدرسه در منطقه کلات این استان در کمتر از ۲۸روز با همکاری خیرین و استفاده از مصالح پیش‌ساخته صنعتی اجرا شد.»
به گفته این مسئول، در تهران و سایر استان‌ها نیز پروژه‌های مدرسه‌سازی با سرعت بالایی در حال اجراست و به‌عنوان‌ مثال در شهر قدس ۳۵مدرسه توسط صنایع مختلف با استفاده از سازه‌های پیش‌ساخته و فناوری‌های جدید در حال ساخت است.



عزم مجلس هم جزم شد

با این‌که سال‌هاست قول‌ها به وعده‌های بی‌عمل تبدیل شده‌اند اما خبرها اخیر امیدوارکننده است. در همین راستا رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی می‌گوید: «به ضرس قاطع می‌گویم مدارس کانکسی، امسال جمع می‌شوند و بودجه خوبی برای این امر دیده شده است.»
علیرضا منادی‌سپیدان درباره گزارش مرکز آمار مبنی بر این‌که بیش از ۹۰۰هزار بازمانده از تحصیل در کشور وجود دارد، توضیح می‌دهد: «وزارت آموزش‌و پرورش مکلف شده تمام تلاش خود به‌منظور پوشش حداکثری آموزش برای همه فرزندان این مملکت را داشته باشد و این موضوع در بودجه امسال دیده شده است.»
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس تصریح می‌کند: «با تلاشی که در حال صورت‌گرفتن است امسال میزان بازماندگان از تحصیل کاهش می‌یابد.»
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس درباره وجود بیش از ۱۸۰۰مدرسه کانکسی در کشور هم می‌گوید: «به جرات می‌توانم قول بدهم که دیگر اثری از این مدارس باقی نمی‌ماند و با توجه به بودجه خوبی که امسال برای این کار اختصاص یافته، یعنی ۰.۲درصد از ۱۰درصد مالیات بر ارزش‌افزوده برای این مسأله دیده شده که عدد آن ۱۶هزارمیلیارد تومان می‌شود، کارهای بزرگی رقم خواهد خورد.» با رسیدن بودجه، امسال می‌تواند آخرین فرصت برای مسئولانی باشد که سال‌ها قول می‌دادند و در آخر با اعلام این‌که «بودجه نرسید» خیال خودشان را از کم‌کاری‌ها و بی‌توجهی به وضعیت مدارس در مناطق محروم راحت می‌کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha