به گزارش ایسنا، هر چند كاربرد وسیع داروی دگزامتازون مانند تمام داروها میتواند درمانگر و نجات بخش باشد، از سوی دیگر میتواند عوارضی را نیز بر جای بگذارد. از آنجا كه كورتونها جز داروهای پرعارضه محسوب میشوند، توجه دقیق بر مصرف صحیح و آگاهانه آنها و پرهیز از تجویز و مصرف نابجا و بیرویه این داروها از سوی پزشكان و همچنین بیماران بسیار حائز اهمیت است. بر این اساس مصرف این داروها باید با تجویز پزشك صورت گیرد و از مصرف خودسرانه آنها جدا پرهیز شود.
عوارض نامطلوب ناشی از مصرف نابجا و بیرویه آمپول دگزامتازون
- تضعیف سیستم ایمنی بدن و كاهش سد دفاعی بدن در مقابل انواع عفونتها
- به تاخیرانداختن ترمیم زخمها
- ایجاد عوارضی مانند افسردگی، توهم و همچنین اختلالات ذهنی و پیدایش حملات مانیا و جنون
- اثر بر تعادل مایعات و الكترولیتهای بدن كه منجر به احتباس نمك و آب در بدن و در نهایت ادم (ورم) میشود
- تاثیر بر توزیع چربیها در بدن و به دنبال آن تجمع چربیها در نواحی خاص بدن مانند پشت بدن و پشت گردن
- افزایش رشد موهای زائد در نواحی مختلف بدن مانند صورت بویژه در زنان
- افزایش فشارخون، افزایش قندخون (هیپرگلیسمی) و ایجاد دیابت و افزایش چربیهای خون كه همگی فاكتورهای شناخته شده و قوی برای بروز بیماریهای قلبی – عروقی و سكتههای قلبی هستند.
- كاهش تراكم استخوانها و پوكی استخوان و همچنین مصرف دوز بالای آن موجب پارگی و یا آسیب تاندونها میشود.
- افزایش فشارداخل كره چشم و بروز آب سیاه بویژه در افراد مسن و همچنین بروز آب مروارید.
- كاهش و تضعیف لایههای مخاطی دستگاه گوارش بویژه معده كه باعث بروز و تشدید زخمهای گوارشی میشوند.
بیماران باید در نظر داشته باشند كه تجویز داروها و از جمله كورتیكواستروئیدها توسط پزشك با آگاهی و بررسی كامل مزایا و مضرات دارو در هر بیمار صورت میگیرد كه این امر نیازمند داشتن اطلاعات و آگاهی دقیق از داروها و بیماریها و نیز شرایط بیماران است. بر این اساس باید از مصرف خودسرانه داروها جدا خودداری كرد.
چه موارد احتیاطی باید رعایت شود؟
- باید توجه داشت كه برای رفع علائم حساسیتهای ساده و یا مزمن نباید از كورتیكواستروئیدهای سیستمیك (دگزامتازون) به عنوان درمان اولیه استفاده كرد. این علائم را میتوان با داروهای سادهتر و كم عارضهتر نظیر آنتی هیستامینها كنترل كرد.
- در سرماخوردگیها و حالات مشابه، با وجود امكان رفع سریع و ظاهری علائم با این داروها باید توجه داشت كورتیكواستروئیدها میتوانند با تضعیف سیستم ایمنی، زمینه را برای تشدید حالات عفونی فراهم كرده و طول مدت بیماری را افزایش دهند.
- در مورد بیماریهای التهابی مانند آرتروز روماتوئید و ... نیز توجه به این نكته ضروری است كه نباید ازكورتیكواستروئید به طور مزمن برای كنترل بیماری استفاده شود؛ چرا كه مصرف طولانی مدت آنها نه تنها نمیتواند جلوی پیشرفت بیماری را بگیرد بلكه میتواند در درازمدت باعث پیدایش عوارض ناخواسته و مشكلات جدی خصوصا در میان افراد مسن شود.
- در صورت حساسیت به داروی دگزامتارون و یا در صورت مبتلا بودن به عفونتهای قارچی در هر ناحیه از بدن از مصرف این دارو خودداری شود.
- در صورت ابتلا به بیماری خطرناك، تب، عفونت و یا جراحی از مصرف داروی دگزامتازون اجتناب كنید.
- در طول درمان با داروی دگزامتازون از نزدیك شدن به افراد بیمار خودداری كنید.
-از قطع مصرف ناگهانی كورتیكواستروئیدها نظیر دگزامتازون خودداری كرده و با پزشك مشورت كنید.
خطرات سوء مصرف قرص دگزامتازون برای افزایش وزن
در سالهای اخیر استفاده از قرص دگزامتازون برای افزایش وزن بویژه در میان جوانانی كه به باشگاههای ورزشی مراجعه میكنند رواج یافته است.
لازم به ذكر است كه با وجود ظاهر پف آلود و افزایش وزنی كه با مصرف كورتیكواستروئیدهایی نظیر دگزامتازون پدید میآید باید توجه داشت كه این افزایش وزن، كاذب بوده و در نتیجه تجمع مایعات و آب در بدن صورت میگیرد كه اثرات سو آن عبارتند از:
- این دارو نه تنها باعث افزایش حجم عضلات و توان ورزشكاران نمیشوند بلكه برعكس باعث افزایش تجزیه عضلات و كاهش توده عضلانی فرد و ضعف عضلات خواهد شد.
- با مصرف این دارو امكان پارگی و آسیب دیدن تاندونها در ورزشكاران، هنگام انجام حركات ورزشی به شدت افزایش خواهد یافت.
- مصرف این دارو با دوز بالا، موجب تضعیف شدید سیستم ایمنی شده كه خود میتواند زمینه ساز ابتلا به عفونتهای شدید شود كه بسیار خطرناك بوده و میتواند جان فرد را به خطر بیندازد.
- قطع مصرف این داروها نیز باید تحت نظر پزشك و به تدریج طی برنامه زمانبندی خاصی صورت گیرد.
نظر شما