تیرماه 1384 شورای عالی انقلاب فرهنگی، روز 10 اردیبهشت (‌سالروز اخراج پرتغالی‌ها از تنگه هرمز) را به عنوان روز ملی خلیج فارس نامگذاری كرد. اكتشافات نفتی و غنای آب خلیج‌فارس از لحاظ مواد‌معدنی و غذایی آن را به حوضه آبی ارزشمندی تبدیل كرده است. از سوی دیگر مسئله‌ای كه این پهنه آبی را تهدید می‌كند چالش‌های محیط‌زیستی شامل انواع آلودگی‌های نفتی، صنعتی و پساب‌هاست كه سالانه حجم زیادی وارد خلیج‌فارس می‌شود.

هر ثانیه ۷۰۰ لیتر پساب فاضلاب به خلیج فارس سرازیر می شود

سلامت نیوز: تیرماه 1384 شورای عالی انقلاب فرهنگی، روز 10 اردیبهشت (‌سالروز اخراج پرتغالی‌ها از تنگه هرمز) را به عنوان روز ملی خلیج فارس نامگذاری كرد. اكتشافات نفتی و غنای آب خلیج‌فارس از لحاظ مواد‌معدنی و غذایی آن را به حوضه آبی ارزشمندی تبدیل كرده است. از سوی دیگر مسئله‌ای كه این پهنه آبی را تهدید می‌كند چالش‌های محیط‌زیستی شامل انواع آلودگی‌های نفتی، صنعتی و پساب‌هاست كه سالانه حجم زیادی وارد خلیج‌فارس می‌شود.


به گزارش سلامت نیوز، روزنامه جوان در ادامه نوشت: سال گذشته هم عضو مجمع نمایندگان استان هرمزگان در مجلس با انتقاد از اینكه مهم‌ترین معضل زیست‌محیطی خلیج فارس ورود فاضلاب‌های خانگی، شهری و صنعتی است، گفت: ورود فاضلاب نسل آبزیان خلیج‌فارس را در معرض تهدید قرار داده و معضلی جدی است؛ به‌نحوی‌كه اگر مدیریت نشود، آینده روشنی در انتظار این دریای استراتژیك نخواهد بود.


احمد مرادی با بیان اینكه به دفعات نگرانی خود در رابطه با ورود فاضلاب به خلیج‌فارس را به آبفای شهری، دولت و مجلس اعلام كرده‌ایم، افزود: حدود 700 لیتر در ثانیه پساب‌های حاصل از فاضلاب‌های خانگی و صنعتی به خلیج‌فارس سرازیر می‌شود كه سلامت مردم را در معرض تهدید قرارداده و حیات دریا را به خطر انداخته است.


استان هرمزگان دارای 16شهر ساحلی است كه فقط پنج شهر آن سیستم تصفیه فاضلاب دارد. وزارت نیرو بر حسب مصوبات هیئت دولت، موظف شده است تا برای شهرهای بالای 30 هزار نفر اقدام به ساخت تصفیه‌خانه فاضلاب شهری كند كه متأسفانه عملكرد خوبی نداشته است، به عنوان مثال تصفیه‌خانه ایجاد شده در شهر بندرعباس فقط پاسخگوی جمعیت 300 هزار نفر است، در حالی كه جمعیت این شهر در حال حاضر 500 هزار نفر است.


آلاینده‌هایی كه از تانكرهای نفتی بر اثر رها‌سازی كیسه‌های حاوی آب توازن به دریا سرازیر می‌شوند، با توجه به اینكه اغلب كشتی‌ها مجهز به تجهیزات مناسب برای جداسازی آب و نفت (SBT)نیستند، خود از دیگر مخاطراتی است كه محیط‌زیست خلیج‌فارس را تهدید می‌كند.


نیروگاه‌های تولید برق و آب شیرین‌كن‌ها هم از دیگر مواد‌ آلاینده‌های خلیج‌فارس هستند و 175 هزار متر مكعب در ساعت پساب از طریق پالایشگاه به سمت دریا تخلیه می‌شود. برداشت بی‌رویه مرجان‌های خلیج‌فارس هم معضلی است كه در گذشته وجود داشته و همچنان نیز وجود دارد؛ برخی افراد مرجان‌ها را قاچاق می‌كنند، در‌حالی‌كه مرجان‌ها نقش بسیار مهمی در تداوم حیات اقیانوس‌ها و همچنین مزایای بسیاری را برای ساكنان بومی به دنبال دارند.


محیط‌زیست هم به‌عنوان متولی این امر باید با تشدید نظارت، افزایش یگان‌های ویژه نظارتی و اطلاع‌رسانی از انقراض نسل آبزیان خلیج‌فارس جلوگیری كند.

كشند قرمز از دیگر تهدیدهای آبزیان و مرجان‌ها محسوب می‌شود. البته این موضوع تا حدودی كنترل شده، اما كارشناسان تأكید دارند اگر از ورود فاضلاب به خلیج‌فارس جلوگیری نشود این معضل در آینده خطرات زیادی را برای حیات این آبراه به دنبال خواهد داشت. كشند سرخ یك معضل دریایی است كه بر اثر ازدیاد جمعیتی انفجارگونه گروهی از جلبك‌ها اتفاق می‌افتد.


از سوی دیگر سودجویان هم با استفاده از خلأ‌های قانونی در 65 متر از حریم دریا اقدام به ساخت‌و‌ساز می‌كنند. براساس قانون فاصله 60 متری دریا حریم عمومی محسوب می‌شود.


اخیراً معاونت محیط‌زیست دریایی سازمان محیط‌زیست با سازمان بنادر و دریانوردی در زمینه مقابله با آلودگی‌ها تعامل خوبی برقرار كرده كه تخلیه آب توازن كشتی‌ها یكی از آنهاست، بر این اساس مقرر شده كه تجهیزات و تأسیسات تصفیه آب توازن در بنادر ایجاد شود كه در حال انجام است.


همچنین برنامه‌ای در دست آزمایش است كه شناورها هم باید پسماندهای خود را به بنادر تحویل دهند كه در این زمینه با مدیریت صحیح پسماندها می‌توان این مشكل را مرتفع كرد. خلیج‌فارس مساحتی بیش از 239هزاركیلومتر مربع دارد. حداكثر عمق آن بین 90 تا 100 متر در اطراف جزیره تنب بزرگ، ابوموسی، لاوان و فارسی و عمق متوسط آن حدود 30 متر است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • کلاته محمدی ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
    0 0
    با سلام مسله آلودگی دریای خلیج فارس بسیار بسیار بزرگ از چیزی هست که شما عنوان کردید. در منطقه عسلویه و ماهشهر حجم بسیار زیادتری پساب صنعتی به دریا ریخته می شود و هیچ کس به این مسله توجه نمی کند چون در ایران تولید از اهمیت ویژه برخوردار است و فقط و فقط به فکر جیب بزرگان هستند. با توجه به تخلیه پساب های صنعتی پتروشیمی ها به دریا آلودگی باعث شده ابزیان منطقه نیز آلوده شوند و مرمان بومی منطقه که سید ماهی انجام می دهند این آلودگی به سفره آنها رفته و باعث بیماری های بسیار زیادی می گردد. هیچ کس به فکر نیست فقط جیب من پر بشود .....