سلامت نیوز:با رعایت موارد تغذیه ای مناسب و سفره های سالم هنگام افطار و سحر، شاهد اثرات مثبت روزه داری به خصوص در مورد دستگاه گوارش هستیم.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، اثرات مثبت روزه داری در سیستم بدنی و جسمانی انسان مانند تنظیم فشارخون، قند خون، چربی خون، و در دستگاه گوارش همچون سوء هاضمه، كبد چرب و ... ثابت شده است.
كبد چرب: یكی از بیماری های مهم دستگاه گوارش است كه امروزه در صد زیادی از افراد جامعه را مبتلا می كند. یعنی حدود 30 درصد از افراد جامعه دچار این بیماری خاموش هستند؛ چرا كه این بیماری علامتی ندارد و معمولاً به طور اتفاقی در بررسی های سونوگرافی یا آزمایشگاهی متوجه بیماری كبد چرب می شویم و خیلی وقت ها به خاطر همین نداشتن علامت ها ممكن است كه كبد را به طرف بیماری های مزمن مانند نارسایی انتهای كبد می برد.
مهم ترین علت كبد چرب، بیماری هایی همچون چاقی، فشارخون، دیابت و چربی خون است، كه ثابت شده است كه روزه داری می تواند در صورت داشتن رژیم غذایی سالم بر درمان كبد چرب مفید باشد.
همان طور كه در درمان كبد چرب، كم كردن وزن، تنظیم وزن و تنظیم خوراكی ها و ورزش جزو درمان های اصولی است. در كبد چرب وقتی توصیه درمانی می شود نخست به بیمار ورزش و كاهش وزن توصیه می شود و سپس مصرف دارو.
بنابراین در ایام روزه داری اگر افراد در فاصله افطار تا سحر غذاهای سالم مصرف كنند و از خوردن غذاهای پر چرب و شیرین پرهیز كنند می توانند در انتهای ماه مبارك رمضان با تنظیم وزن خود، در بیماری كبد چرب شان شاهد اثرات مثبت روزه داری باشند.
ریفلاكس معدی- مروی: بازگشت محتویات معده به مری در همه افراد نرمال، روزانه ممكن است دیده شود؛ ولی در صورتی كه تكرارشونده و آزارنده باشد بیماری تلقی می شود. شایع ترین علامت آن به شكل سوزش سر دل و ترش كردن می باشد؛ ولی علائم دیگر هم چون: پرآب شدن دهان- اختلال در بلع- سرفه مزمن- آسم و خرابی زودرس دندان ها می تواند حكایت از ریفلاكس كند.
ریفلاكس می تواند خفیف- متوسط یا شدید باشد كه در موارد شدید به مرور زمان می تواند به زخم مری و تنگی مری و یا حتی سرطان مری بیانجامد.
به این بیماران توصیه می شود از مصرف غذاهایی همچون چای، قهوه، نوشابه و ... كه باعث ریفلاكس می شود جلوگیری كنند. پس از خوردن بلافاصله نخوابند. میان غذا از خوردن آب خودداری كنند، و از مصرف قلیان و سیگار پرهیز كنند.
سوءهاضمه: به معنای آن است كه بیمار از تهوع، سوزش سر دل، نفخ، آروغ، احساس پری معده و درد یا احساس ناراحتی در قسمت فوقانی شكم رنج می برد.
در بیماران مبتلا به سوءهاضمه گاهی با اخذ شرح حال دقیق و اصلاح شیوه زندگی می توان سوءهاضمه را برطرف نمود تا بیمار بتواند به وظیفه شرعی خود عمل كند.
لذا به این بیماران توصیه می شود وعده های غذایی را كم حجم میل كنند همراه غذا مایعات ننوشند، مصرف چای، قهوه، كاكائو، نسكافه و مواد محرك را كاهش دهند و از مصرف غذاهای پرچرب و فست فود، و استعمال دخانیات و مصرف الكل پرهیز كنید.
نظر شما