سلامت نیوز:میدان ولی عصر (عج) یا میدان فردوسی را به عنوان برشی از شهر در نظر بگیرید. خب حالا یك ضلع میدان بایستید و تعداد مغازههای فستفود یا عرضه مواد آمادهای را كه در اطراف میدان است، بشمارید. اگر كمی تا شعاع صد متری خیابانهای اطراف این میادین را هم در نظر بگیرید، یقیناً انگشت كم میآورید! رشد قارچگونه فروشگاههای عرضه فستفود در مناطق مختلف شهر و به ویژه مناطقی كه به قطبهای تفریحی تبدیل شده حالا دیگر صدای اعتراض وزارت بهداشت را هم در آورده است و رئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت از صدور بیرویه مجوز برای راهاندازی فستفود فروشیها انتقاد كرد.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه جوان نوشت: فستفود اینجا، فستفود آنجا فستفود همهجا هست؛ درست شبیه زبل خان كارتن نوستالژیك دهه 60 با این تفاوت كه عرضه بیش از اندازه فستفود موجب تغییر ذائقه كودكان و خانوادهها شده و همین مسئله هم به دلیل افزودنیهای مختلف فستفود و نمك و چربی بیش از اندازهای كه با مصرف این نوع خوراكیها به بدن میرسد منجر به كاهش سن ابتلا به بیماریهایی نظیر دیابت و كبد چرب شده است. به گونهای كه آمارها میگویند سن ابتلا به بیماری دیابت در كشور ایران 10 تا 15 سال پایینتر از سن شیوع بیماری در كشورهای توسعه یافته است و 20 درصد مردم كشور ایران مبتلا به بیماری دیابت هستند. ریشه این بیماری و همچنین بیماریهایی نظیر بیماریهای قلبی – عروقی كه رتبهدار مرگ و میر در كشورمان شده است، همگی به بحثهای تغذیهای و تغییر فرهنگ تغذیه مردم كشورمان به سمت فستفودها مرتبط میشود؛ بگذریم از اینكه به دلیل روشهای نادرست كشاورزی و مصرف بیش از حد سموم و كودها حتی محصولات كشاورزیمان هم چندان قابل اعتماد نیست و به گفته سعید متصدی، معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست این محصولات هم آلوده است. با وجود این اما نه گفتن به فستفود میتواند گامی مهم در جهت سالمسازی خورد و خوراكمان به حساب بیاید.
كمپین« نه به فستفود» اقدامی است كه از سوی وزارت بهداشت قرار است برگزار شود تا غذاهای فوری ایرانی مانند كوكوها، املت و انواع آشها را جایگزین فستفودها كند. زهرا عبداللهی، رئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت دراین باره میگوید: از نظر ما غذایی سالم است كه عوامل خطر تغذیهای مثل قند و نمك و چربی را نداشته باشد. فستفودهای غربی كه در الگوی غذایی مردم جای خود را باز كردهاند و زیاد مصرف میشوند، چربی و نمك زیادی دارند و با توجه به اینكه همراه با نوشابههای گازدار استفاده میشوند، به مشكلات تغذیهای مردم دامن میزنند. وی معتقد است اگر مردم این غذاها را با قند و نمك و روغن كمتری استفاده كنند، الگوی غذایی اصلاح میشود. حدود 50 درصد مردم دچار چاقی هستند و شاهد روند افزایشی چاقی، دیابت، فشارخون و چربی خون هستیم. رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از رایزنی این وزارتخانه با اصناف در این زمینه خبر میدهد و میگوید: از طریق دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی جلساتی با حضور نمایندگان همه بخشها از جمله صنف اغذیهفروشها برگزار و مباحث در قالب بحثهای كارشناسی دنبال میشود. البته مهمترین اولویت ما در بحث سلامت تغذیهای مردم، فرهنگسازی صحیح است.
به گفته معاون انسانی سازمان حفاظت محیطزیست، فرسایش خاك در ایران بیش از 16 میلیون تن در سال است در حالی كه متوسط جهانی فرسایش خاك در جهان چیزی حدود 7 ـ 8 میلیون تن است.
بهبود تغذیه و سلامتی نیازمند عزم مردم و مسئولان است؛ مسئولانی كه بابت مصرف سم یارانه میدهند، اما كشاورزی ارگانیك را آموزش نمیدهند و هر روز به تعداد بیشتری از فستفودها مجوز فعالیت میدهند تا ویترینی از خوراكیهای مضر را پیش چشم مردم به نمایش بگذارند. مردم هم در این بین میتوانند لااقل به فست فودها نه بگویند هر چند سلامت محصولات كشاورزی از دست آنها خارج است.
نظر شما