سلامت نیوز: چالشهای طرح تحول نظام سلامت، بیتوجهی به خدمات بهداشتی و پیشگیری، ارتقای نظام سلامت مبتنی بر تخصیص مستقیم منابع مالی و به حاشیه رفتن وظایف حاکمیتی موجب شد تا منتقدان نسبت به این طرح واکنش نشان دهند.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه صبح نو نوشت: پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، وزارت بهداشت طرح تحول نظام سلامت را تدوین کرد. این طرح که بهدنبال محافظت مالی مردم در قبال هزینههای سلامت، ارتقای کیفیت و افزایش دسترسی به خدمات درمانی بوده، از ۱۵ اردیبهشت ماه سال 93، در بیمارستانهای دولتی سراسر کشور به اجرا درآمد. گرچه اجرای طرح، زمینه افزایش رضایتمندی مردم و گروهی از مسوولان حوزه سلامت را فراهم کرد ولی تداوم اجرای طرح با چالشهایی جدی مواجه شد. از آنجایی که اهداف طرح تحول نظام سلامت علاوهبر محافظت مالی مردم در قبال هزینههای سلامت؛ ارتقای کیفیت خدمات درمانی و افزایش دسترسی به خدمات درمانی (عدالت درمانی) را نیز شامل میشد؛ اما چالشهای طرح تحول نظام سلامت، بیتوجهی به خدمات بهداشتی و پیشگیری، ارتقای نظام سلامت مبتنی بر تخصیص مستقیم منابع مالی و به حاشیه رفتن وظایف حاکمیتی موجب شد تا منتقدان نسبت به این طرح واکنش نشان دهند. به طوری که روز گذشته آقای علی ربیعی برای پاسخگویی به پرسش آقای عبدالرضا مصری، نماینده مردم کرمانشاه درباره خسارت 100 هزار میلیارد ریالی(10 هزار میلیارد تومان) طرح تحول سلامت به سازمان تأمین اجتماعی در جلسه علنی دیروز مجلس شورایاسلامی حضور پیدا کرد. با این وجود وزیربهداشت با انتشار نامهای در کانال تلگرامیاش از طرح تحول سلامت دفاع و در بین دفاعیات خود اشارهای به صحبتهای رییس جمهور و مقام معظم رهبری در همین زمینه داشت.
نماینده مجلس از وزیر تعاون چه پرسید؟
آقای عبدالرضا مصری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، روز گذشته در جلسه علنی که وزیر تعاون نیز در آن حضور داشت با اشاره به تحمیل خسارت 10هزار میلیارد تومانی طرح تحول سلامت به سازمان تأمین اجتماعی گفت: «این چاهی که کنده شده، ته ندارد و کمر کشور را میشکند. قانون برنامه پنجم شما را موظف به اجرای پزشک خانواده و نظام ارجاع، یکپارچهسازی بیمهها و استقرار پرونده الکترونیک سلامت کرده است؛ قانون برنامه را اجرا نمیکنید، بعد طرح تحول سلامت را که اثری از آن در قوانین نیست، اجرا میکنید! در سال ۹۱ تعرفه جراحی ۲۳ درصد بالا رفته و در سال ۹۲ نیز ۱۸ درصد به آن افزوده شده است، اما در سال ۹۳ بهعنوان طرح تحول سلامت ۱۲۰ درصد به تعرفه جراحی افزوده شده است؛ این پول را چه کسی میخواهد بدهد!؟ کجای این صیانت از حقوق بیمهشدگان است؟ مبنای قانونی طرح تحول سلامت کجاست؟ چرا قانون برنامه پنجم را اجرا نکردهاید و هزینههای درمان تأمین اجتماعی را 5/2 برابر افزایش دادهاید؟»
پاسخ وزیر تعاون
بخشهایی از پاسخ آقای علی ربیعی به سؤال مصری را بخوانید: «ما طرح تحول سلامت را بهعنوان راهکاری برای ارتقای سلامت آغاز کردیم؛ برای اینکه بتوانیم مطابق قانون خروجی پول از جیب مردم را به 30 درصد برسانیم، اما خوشبختانه در این طرح این رقم به 10 درصد و حتی کمتر از 10 درصد رسید. منابع و درآمدهایی برای اجرای طرح تحول سلامت پیشبینی شده بود که محقق نشد و ما مقصر نبودیم. تصور میکنم ما آرزوی بزرگ حضرت امام؟ره؟و همچنین دغدغه مقام معظم رهبری را با اجرای این طرح به پیش بردیم. در اجرای طرح تحول سلامت چند اقدام بزرگ انجام شد، اولین اقدام بیشتر شدن پوشش بیمهای و همچنین ارتقای کیفیت، افزایش دسترسیها و افزایش فراگیری بود؛ کارگران غیررسمی را تحت پوشش قرار دادیم. طبیعی بود در سازمان بیمه سلامت با اجرای طرح تحول سلامت با مشکلاتی مواجه شویم، زمانی که طرح را اجرایی کردیم یکسری چالشهای مالی و زیرساختی داشتیم. به طور طبیعی هزینههایی در جریان اجرای طرح تحول سلامت پیش آمد که دولت نتوانست هزینههای خودش را به سرانجام برساند و موجب پیش آمدن یکسری مشکلات در تحقق منابع و درآمدها شد. در بخش تأمین اجتماعی 8 هزار میلیارد تومان بودجه درمانی پیشبینی شده بود که ما این رقم را امسال به 18 هزار میلیارد تومان افزایش دادیم. از زمانی که بنده به وزارت کار آمدم یک ریال پول درمان به خارج از درمان در تأمین اجتماعی نرفته است. به هیچ وجه از قانون تخطی نکردم، ما پول درمان را جای دیگری هزینه نکردیم. بنده ادعای بینقصی در اجرای طرح تحول سلامت ندارم؛ اما خطای ما خطایی نبوده که کشور با مشکل مواجه شود. بنده بیشترین انرژیام را برای اجرای طرح تحول سلامت گذاشتم، اما متأسفانه از هر سو باید مورد حمله قرار گیرم. ما میخواهیم خروجی پول از جیب مردم را کم کنیم برای همین منظور منابع و درآمدهایی را در نظر گرفته بودیم ولی منابع هدفمندی یارانهها محقق نشد و البته منابع و درآمدهای دیگری هم پیشبینی شده بود که آنها هم محقق نشد. ما مقصر نبودیم و امروز در حال تنظیم مصارف با درآمدها هستیم. بدانید که مشکل ما فقط فقدان زیرساختها بود، میتوانستیم معطل بمانیم که زیرساختها اجرایی شود، ولی خیلی طول میکشید اما باید بدانید یک ریال از پول کارگران اضافه بر پول آنها هزینه نکردیم. آقای مصری بنده به دلسوزی شما مطمئن هستم اما باید بدانید در برخی استانها به اندازه 30 سال، خدمات کارگری را افزایش دادیم.»
روحانی چه گفت؟
حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی نیز در جلسه علنی روز گذشته درباره طرح تحول سلامت گفت: «در حوزه بهداشت و درمان دولت تدبیر و امید با اجرای طرح تحول نظام سلامت، کوشید تا دسترسی آحاد جامعه را به خدمات این طرح ممکن سازد. مشخصاً اجرای طرح تحول سلامت کاهش هزینههای بستری مردم از ۳۷ درصد به 5/8 درصد رساند. با اجرای این طرح از حدود ۱۵ میلیون بیمار بستری در بیمارستانهای دولتی حمایت شده و برای 4/74 درصد جمعیت کشور در برابر هزینههای درمان چترگستردهای ایجاد شده است.»
حل مشکلات طرح تحول سلامت نیاز به بررسی بیشتر دارد
آقای مسعود پزشکیان، نایب رییس مجلس شورای اسلامی پس از طرح سؤال عبدالرضا مصری از وزیر تعاون، گفت: «بنده نیز به برخی مسائل طرح تحول نظام سلامت منتقد هستم؛ اما برای رفع این مشکلات باید برای بررسی آن نشستی برگزار و مشکلات را بررسی و نتایج را نهایی کرد. در طرح تحول نظام سلامت اقدامات مغایر قانون بسیاری صورت گرفته است و دولت باید قانون را رعایت کند و اگر تعرفهای را افزایش میدهد اعتبار آن دیده شود. اعتباردیده نشده و بیشتر بیمارستانها بدهی دارند و شما بودجهای ندارید. تمام اعتباری که برای وزارت تعاون دیده شده 7 هزار میلیارد است و 8 هزار میلیارد تومان از آن طرف اوراق ایجاد شده که همه آنها مشکل قانونی دارد اما دولت باید چارچوب قانون را اجرا کند.»
یادداشت وزیر بهداشت درباره طرح تحول سلامت با اشاره به توصیه رهبری و تاکید رییسجمهور
وزیربهداشت در همین زمینه برای دفاع از طرح تحول سلامت یادداشتی در کانال تلگرامی خود منتشر کرد که در اینجا به بخش کوتاهی از آن اشاره میکنیم: «...بودجه ما بهطور کاذب متورم نشان داده شده و فرصتی فراهم میشود تا منتقدان و خدایی نکرده بدخواهان با استناد به اعداد و ارقام بودجه، عملکرد این وزارتخانه و از جمله طرح تحول سلامت را غیر منصفانه مورد نقد و بررسی قرار دهند؛ اتفاقی که طی سه سال گذشته به وقوع پیوسته است. همچنین تاکید کردم یا بودجه باید واقعی باشد یا تکلیف را از دوش وزارت بهداشت بردارند... دکتر روحانی گفت طرح تحول نظام سلامت صرفاً مربوط به وزارت بهداشت نیست. مشروعیت اقدامات دولت در بخش یارانهها به موفقیت این طرح بستگی دارد. چرا که ما به جای افزایش نقدی یارانه، طرح تحول را آغاز و بنا گذاشتیم برای ارتقای بهداشت و درمان مردم هزینه کنیم. لذا این یکی از طرحهای اصلی دولت است و آقای نوبخت به هر طریقی که میتواند باید بودجه آن را تأمین کند. در عین حال وزارت بهداشت و وزارت رفاه هم باید با صرفهجویی و مدیریت منابع، تضمین کنند که هزینههای طرح در سال آینده افزایش نیابد. 2 هفته قبل که خدمت مقام معظم رهبری بودم، ایشان نیز تاکید کردند لازم است از طرح تحول نظام سلامت صیانت شود. آسیب به این طرح، فقط متوجه دولت نیست؛ آسیب به نظام و کشور است. مردم هم به ادامه این خدمات امیدوارند و این مسیر باید ادامه یابد. این سخنان مرا به آینده طرح تحول و خدمت به مردم در بخش سلامت، بیش از همیشه امیدوار کرد....»
بیمه شدگان 9 میلیون نفرند یا 11 میلیون نفر؟
در میان این هیاهوی انتقادها آمار متناقض درباره بیمهشدگان طرح تحول سلامت ازنقدهایی است که صورت میگیرد. معاون مطالعات و توسعه خدمات بیمهای سازمان بیمه سلامت ایران خبر از پوشش بیمه سلامت برای 9 میلیون نفر میدهد و وزیر بهداشت میگوید 11 میلیون نفر در طرح تحول نظام سلامت بیمه شدهاند. به گزارش فارس، دکتر حسن هاشمی درباره پوشش بیمهای در طرح تحول سلامت گفته بود: «علاوه بر اینکه طرح تحول نظام سلامت سبب کاهش هزینههای بهداشتی و درمانی شد، حدود 11 میلیون نفر بیمه شدند چراکه این گروه از مردم تا پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت حتی امکان پرداخت هزینههای بیمه را نیز نداشتند.» این در حالی است که آقای بهمن برزگر گفته بود: «طرح تحول نظام سلامت در سازمان بیمه سلامت ایران اجرایی شد و 9 میلیون و 100 هزار نفر تاکنون تحت پوشش بیمه سلامت ایران قرار گرفتند که البته تعداد این افراد 12 میلیون و 300 هزار نفر است ولی افرادی که از خدمات درمانی این بیمه استفاده میکنند، بیش از 9 میلیون نفرند.»
نظر شما