رد كلیات برنامه ششم مجلس در كمیسیون اجتماعی و اقتصادی مجلس و قرار گرفتن بررسی و تجدید نظر آن تا چند روز دیگر یك هشدار را درباره یك مساله زیست محیطی دیگر كه باز هم سلامت مردم را نشانه گرفته، به صدا در آورده است: محصولات دستكاری ژنتیكی شده یا تراریخته‌ها. در برنامه ششم توسعه قرار شده است محصولات دستكاری شده ژنتیكی بازهم در كشور مثل قبل تولید شوند؛ به دلیل سود و صرفه اقتصادی، در حالی كه این مساله می‌تواند نسل ایرانیان را با تهدید جدی مواجه كند.

دستكاری ژنتیكی 47 درصد برنج‌ها

سلامت نیوز: رد كلیات برنامه ششم مجلس در كمیسیون اجتماعی و اقتصادی مجلس و قرار گرفتن بررسی و تجدید نظر آن تا چند روز دیگر یك هشدار را درباره یك مساله زیست محیطی دیگر كه باز هم سلامت مردم را نشانه گرفته، به صدا در آورده است: محصولات دستكاری ژنتیكی شده یا تراریخته‌ها. در برنامه ششم توسعه قرار شده است محصولات دستكاری شده ژنتیكی بازهم در كشور مثل قبل تولید شوند؛ به دلیل سود و صرفه اقتصادی، در حالی كه این مساله می‌تواند نسل ایرانیان را با تهدید جدی مواجه كند.

به گزارش سلامت نیوز ، روزنامه آرمان در ادامه می نویسد: روز گذشته حیات غیب معاون دفتر پژوهش و توسعه فناوری محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست از نبود بند «ارزیابی مخاطرات برای مجوز تولید انبوه محصولات دستكاری‌شده ژنتیكی در برنامه ششم توسعه» انتقاد كرد و گفت: دست اندركاران تولید این محصولات، بررسی علمی ارزیابی مخاطرات را یك نوع شكست و پسرفت بیوتكنولوژیك كشاورزی می‌دانند.
 

به گفته حیات‌غیب، در حال حاضر تولید انبوه محصولات دستكاری‌شده ژنتیكی نیاز به تحقیق و توسعه و انجام ارزیابی مخاطرات دارد و باید میزان تاثیر این محصولات بر انسان، محیط زیست و چرخه حیات سایر گونه‌ها بررسی شود، زیرا همراه با این محصولات، علف‌كش‌ مصرفی و پساب آن وارد خاك و آب‌های روان می‌شود و می‌تواند تاثیرات مختلفی برجانداران و میكروارگانیسم های خاك داشته باشد، بنابراین باید تحقیقات كافی روی آنها انجام دهیم و نتایج آن را در قالب مقالاتی چاپ كنیم، در حالی كه تاكنون در زمینه ارزیابی مخاطرات مقاله‌ای در كشور ما منتشر نشده است. به گزارش ایسنا، او با اشاره به اینكه تا به حال در كشور ما تولید برنج و پنبه دستكاری‌شده ژنتیكی به صورت میدانی و مزرعه‌ای انجام شده است، اظهار كرد: بر اساس تحقیقی كه در همایش پدافند غیرعامل در سال 92 ارائه شد، در 47 درصد برنج‌های موجود در بازار كشور اعم از برنج خارجی و ایرانی، ژن دستكاری‌شده وجود دارد، بنابراین مطالعات مزرعه‌ای باعث آلودگی سایر خانواده‌ها و گونه‌های برنج‌های بومی و معمولی شده است وهمین موضوع اهمیت ارزیابی مخاطرات و اتخاذ رویكرد احتیاط‌آمیز در تولید محصولات دستكاری‌شده ژنتیكی را نشان می‌دهد.

تراریخته‌ها تهدیدی برای بشر

با مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره این مساله و اینكه محصولات تراریخته چیست و از كجا وارد ایران شده به گفت‌وگو نشستیم. اسماعیل كهرم می‌گوید: محصولات تراریخته همان گیاهان و میوه های دستكاری شده ای هستند كه از 10 سال پیش كه نظارتی بر سلامتی مردم وجود نداشت در كشور حتی تولید شد و این بی‌توجهی به سلامت جامعه كه از 10 سال قبل شروع شده می تواند تبعات بدی به همراه داشته باشد. او می گوید: آنهایی كه به سلامت مردم فكر می كنند مخالف قطعی تولید چنین محصولاتی هستند. كهرم درباره جزئیات تاثیر مواد دستكاری شده ژنتیكی می گوید: این مواد می‌تواند كل بشر و زنجیره های گیاهی و جانوری را با خطر جدی و انقراض مواجه كند كه این خطر متوجه انسان هم می باشد.

اروپایی‌ها از این چیزها نمی‌خورند

این استاد دانشگاه درباره محصولات هورمونی می‌گوید: اگر یك خیار ایرانی را پوست بكنید بویش بسیار زیاد است، در حالی كه خیارهایی كه در كشورهای آمریكایی تولید می شوند هیچ رنگ و بویی ندارند. محصولات اصلاح ژنتیكی شده كه ظاهر و رنگ و لعابی زیبا دارند در قالب میوه ها و انواع گیاهان و به ویژه برنج و پنبه در ایران به صورت گسترده تولید و به مردم خورانده شده است، در حالی كه تمام این محصولات در خود آمریكا برچسب و اتیكت داشته و از گونه های ارگانیك و طبیعی جدا می شوند و درباره كشورهای اروپایی هم باید بگویم درباره اتحادیه اروپا و 27 كشوری كه بازار مشترك اروپا را تشكیل داده‌اند به هیچ‌وجه این محصولات وارد نمی شود و حتی یك دانه گوجه فرنگی از آمریكا وارد نمی شود. ایالات متحده هر چه تلاش كرد این كشورها را زیر بار این ببرد كه محصولات دستكاری شده خودش را به خورد بازارهای این كشورها بدهد موفق نشد. او درباره تاثیر این محصولات بر سلامتی می گوید: در هیچ كجای دنیا به اندازه آمریكا شما موجودات محیرالعقول و بدهیكل تحت ظاهر انسان نمی بینید. صندلی های قطار آمریكا به حدی بزرگ و پهن است كه دو برابر قطارهای اروپایی است و شخصی مثل من به راحتی در آن می توانم بخوابم. با این وجود در آمریكا آدم هایی وجود داشتند كه حتی نمی توانستند روی این صندلی ها بنشینند و باید دسته ها را بر می داشتند. اسماعیل كهرم در ادامه می گوید: ‌اینها چیزهایی است كه تحقیقات علمی نشان می دهد و نتیجه مشاهدات محدود من نیست كه در آمریكا افراد بد هیكل و غول پیكر زیادی وجود دارد كه نظیرش در هیچ كجای دنیا نیست. این چاقی كه نتیجه دستكاری های ژنتیكی است به تبع خودش افزایش سرطان، تنگی عروق، مشكلات مفصلی و هر بیماری دیگری رابه همراه دارد.

47 درصد برنج‌ها وارداتی بوده است

او می گوید: هركس كه به آمریكا سفر می كند بعد از یك سال چند برابر سایزش بزرگ می شود و این نتیجه تولید محصولات هورمونی و تراریخته در این كشور است كه حالا ایران هم لابد می خواهد به این روند ادامه دهد. این در حالی است كه سال گذشته بنابر اعلام ها 47‌درصد برنج هایی كه در ایران مصرف می‌شده تراریخته یا واراداتی بوده است. بحث برنج های آلوده یا تراریخته و آنكه این برنج ها با سلامت مردم و ابتلای آنها به انواع و اقسام تغییرات هورمونی و نسلی هنوز هم اندر خم یك كوچه است و در این دولت هم كسی به فكر این نیست كه این محصولات غیر ارگانیك و مصنوعی چقدر ضرر دارند. بر اساس آخرین آمارها 47 درصد برنج های موجود در بازارهای كشور در سال گذشته وارداتی بوده است و برنج هم كه نقش اصلی در سبد غذایی مردم دارد.

اصلا قابل تشخیص نیستند

مشاور رئیس سازمان محیط زیست در پایان می گوید: برنج های وارداتی اصلا قابل تشخیص نیستند و من خودم وقتی به شمال كشور سفر كردم تا آنجا برنج تهیه كنم باز هم متوجه شدم باندهای قاچاق این برنج ها را با برنج ناب ایرانی مخلوط كرده‌اند. بااین وجود در كشورهای اروپایی این محصولات اصلا وجود ندارد، در كشورهای آمریكایی با برچسب و با باركد و در قفسات جدا و ارزان تر عرضه می شود، اما در ایران با همه مواد غذایی دیگر مخلوط است. شما اگر این كاره نباشید فرق توت فرنگی یا سیب هورمونی یا طبیعی را نمی فهمید و این اتفاق فقط در ایران می افتد. برنج ایرانی آمیخته با این محصولات است و در سایر نقاط هم با عنوان میوه عادی و بدون باركد به فروش می رسد. حالا این داستان كه یك سرش به اقتصاد و منافع اقتصادی و یك سرش به محیط زیست و سر دیگرش به سلامتی و جان مردم ختم می شود معلوم نیست در میان بی‌توجهی برنامه ششم توسعه به این كلیات مورد توجه قرار بگیرد. شاید آخرین نسل از ایرانیان باشیم كه خاطره میوه و سبزی ایرانی و طعم و مزه آن را تجربه كرده و بتوانیم آن را برای فرزندانمان تعریف كنیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha