سلامت نیوز: آردهای سفید تنها آرد الك كردهی ساده نیستند بلكه در بعضی از كارخانجات آنها را با مواد شیمیایی سفید میكنند و این عمل سفیدگری با گازهای سمی انجام میشود و بدتر اینكه به جای خمیر ترش هم، مواد شیمیایی به كار میبرند كه كارخانجات شیمیایی آنها را به جای خمیر ترش ساختهاند. پس از مطالعات و آزمایشهای مكرر ثابت شده كه مصرف این خمیر ترش مصنوعی كه در فروشگاههای مواد غذایی به فروش میرسد و بعضی از آن برای پف در پخت نان، كیك و شیرینی استفاده میكنند مضر است. این خمیر ترش مصنوعی از تركیبات زاج سفید است كه باید از مصرف آن خودداری كرد و آزمایش آن بر روی سگ معلوم كرد كه مولد زخمهای سخت معدی و روده است، همچنین از موارد مخرب دیگر آن اثر عمیق بر روی غدد تناسلی زنان است و باعث كوچك شدن و عدم كارایی تخمدانها میشود.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه سایه، اهمیت وجود نان سالم در سبد غذایی مردمنان در سراسر دنیا، یک غذای اصلی محسوب میشود و طبق تعریف نان به آن دسته از غذاها اطلاق میشود که از خمیر کردن مادهی اصلی آرد و مایهی خمیر و ترکیب آنها با آب یا سرخ کردن خمیری که متشکل از آرد و آب است، تهیه میشود. نانها انواع مختلفی دارند که براساس آداب اقوام و ملل مختلف متفاوتاند. تفاوتهای چشمگیری در طرز تهیهی نان در نقاط مختلف دنیا وجود دارد. در ایران، جدا از تهیهی نانهای فانتزی که طرز تهیه آنها از خارج آمده، انواع سنتی نان از جمله نان لواش، سنگک، بربری، تافتون پخت میشود که هرکدام طرز تهیهی ویژه خود را دارند. در کشورهای خارجی به طور معمول از نانهایی که بافت صافی داشته و به صورت برشهای نازک بستهبندی شدهاند استفاده میکنند. این نانها به نان تست «toast» معروفاند. در تهیهی انواع ساندویچ به طور معمول از گروه دیگری از نانها تحت نام باگت «baguette» استفاده میشود. این نانها ضخیم هستند و داخلشان فضای آزادی وجود دارد که مواد داخل ساندویچ را در این قسمت جا میدهند. نانواها گاهی از کنجد، هم برای تزئین و هم برای طعم دادن به انواع نان استفاده میکنند.
در حال حاضر انواع مختلفی از نان از جمله سنگك، تافتون، لواش و بربری در ایران به مصرف میرسند كه خوشبختانه این نانها تا اندازهای از شر الكهای چند صفر مصون ماندهاند. هرچند متاسفانه در گوشه و كنار نان سفید به چشم میخورد و فروشندگان ادعا میكنند كه این نانها را با آرد چند صفر تهیه كردهاند. آزمایشهایی كه روی نان سنگك دولتی صورت گرفته است نشان میدهد كه این نان كامل است و در تهیهی آن آرد چند صفر به كار نرفته، یعنی تمام املاح و ویتامینهای خود را حفظ كرده است. نان سنگك از نظر ویتامینها زیاد غنی نیست زیرا در طی فرآیند پخت، در معرض نور و حرارت تنور قرار میگیرد و ویتامینهای خود را از دست میدهد. ویتامینB٢ آن كافی است، ویتامینB١ در اثر حرارت بسیار كم میشود، اثری از ویتامینC وجود ندارد و ویتامینA آن نیز كافی است.
اغلب، نانهای ایرانی در معده دچار تخمیر نشاستهای شده و تنها پنج درصد نانهای سنگك (اگر برشته باشند كمتر از ٥درصد آن) هضم نشده و دفع میشوند. در بیشتر كشورهای جهان نان یك غذای اصلی است و در اثر استفاده زیاد از نان سفید، باید گفت كه نسل بشر رو به انهدام میرود. جای تاسف دارد كه مصرف نان سفید روز به روز در كشور ما زیادتر میشود. آنچه تاكنون گفتیم مربوط به نان سفید بود كه با الك كردن به دست میآید و بدتر از آن نان سفید شیمیایی است. آردهای سفید تنها آرد الك كردهی ساده نیستند بلكه در بعضی از كارخانجات آنها را با مواد شیمیایی سفید میكنند و این عمل سفیدگری با گازهای سمی انجام میشود و بدتر اینكه به جای خمیر ترش هم، مواد شیمیایی به كار میبرند كه كارخانجات شیمیایی آنها را به جای خمیر ترش ساختهاند. پس از مطالعات و آزمایشهای مكرر ثابت شده كه مصرف این خمیر ترش مصنوعی كه در فروشگاههای مواد غذایی به فروش میرسد و بعضی از آن برای پف در پخت نان، كیك و شیرینی استفاده میكنند مضر است.
[quote-right]آردهای سفید تنها آرد الك كردهی ساده نیستند بلكه در بعضی از كارخانجات آنها را با مواد شیمیایی سفید میكنند و این عمل سفیدگری با گازهای سمی انجام میشود و بدتر اینكه به جای خمیر ترش هم، مواد شیمیایی به كار میبرند [/quote-right]
این خمیر ترش مصنوعی از تركیبات زاج سفید است كه باید از مصرف آن خودداری كرد و آزمایش آن بر روی سگ معلوم كرد كه مولد زخمهای سخت معدی و روده است، همچنین از موارد مخرب دیگر آن اثر عمیق بر روی غدد تناسلی زنان است و باعث كوچك شدن و عدم كارایی تخمدانها میشود. در ضمن با عمل الك كردن، گلوتن آرد از بین میرود. یكی دیگر از موارد خطرزا استفاده از كودهای شیمیایی در تولید گندم است. از نظر شیمیایی، گندمی كه با كودهای مصنوعی به عمل آمده است ممكن است با گندم طبیعی یكسان باشد، ولی تركیبات آن از نظر املاح معدنی با گندم طبیعی متعادل نیست. سلولهای سرطانی دارای مقدار زیادی پتاسیم هستند و كودهای مصنوعی این فلز را به مقدار زیادی دارا هستند. گندم كه از غنیترین غلات به شمار میرود، دارای انواع مواد مغذی و نیز ویتامینها و مواد معدنی و فسفر است كه باید در تهیهی آن دقت خاصی صورت گیرد. سبوس گندم از نظر خواص بسیار غنی است و بهتر از آن گندمی است كه از آن سبز میشود كه در جوانهی آن ویتامینهای جدیدی یافت میشود. این در حالی است که در جدیدترین اخبار منتشر شده، قرار است کیفیت «نان» پایتخت زیر ذرهبین کارگروه تخصصی برود.
در این زمینه رحمتاله حافظی رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران از تشکیل کارگروه تخصصی کیفیت نان با حضور دستگاهها و نهادهای مسئول در این حوزه خبر داد و گفت: «باید نان سالم در اختیار مردم قرار گیرد.» حافظی در جلسهی که طرح جامع ارتقای کیفیت نان، با اشاره به اینکه دربارهی حل مشکلات و ارائه نان با کیفیت بالا اتفاق نظر وجود دارد، افزود: «بعد از تشکیل جلسات متعدد با نهادهای مسئول و مرتبط در حوزه نان، ١٠راهبرد اساسی تهیه شده است که خروجی و اجرای این راهبردها، تشکیل کارگروه تخصصی کیفیت نان است.»
وی ادامه داد: «ارتقای وضعیت تولید، خرید و نگهداری و حمل و نقل گندم، ارتقای سطح آگاهی و جلب مشارکت و آموزش در حوزه کشاورزی، ایجاد و تداوم غنیسازی آرد و گندم با انواع ریز مغزی، ایجاد ثبات نسبی در کیفیت آردهای تولیدی و افزودن مواد لازم و مجاز در کارخانجات، تدوین و بازنگری ضوابط و استانداردهای مختلف، ارتقای وضعیت فنی و بهداشتی نانوایان و بهبود تولید در نانواییهای سنتی و صنعتی، توسعه و احداث واحدهای سنتی و افزایش بهرهوری آنها، انجام پروژههای تحقیقاتی در جهت توسعه، ارتقا و به کارگیری فنآوریهای مناسب جهت ارتقای بهرهوری لازم، تدوین برنامههای حمایتی برای تولید نان با کیفیت از راهبردهای اساسی است که میتوان با استناد به این موارد در بهبود کیفیت نان گام برداشت.»
وی با تاکید بر اینکه نانواییهای شهر تهران با مسایل و مشکلاتی مواجه هستند، تاکید کرد: «مشکلات موجود قابل حل است به شرط اینکه تلاش برای حل آنها وجود داشته باشد از اینرو باید از ظرفیتهای موجود استفاده کرد در همین راستا کارگروه تخصصی کیفیت نان با حضور ٦ نهاد غیردولتی و ٤ نهاد دولتی تشکیل میشود تا نان سالم در اختیار مردم قرار گیرد.» حافظی همچنین افزود: «برای بهبود کیفیت نان باید مطالبه جدی از تمامی دستگاههای متولی از جمله وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت صورت گیرد.»
نظر شما