پنجشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۳
کد خبر: 167323

ازدواج یكی از مهم‌ترین تصمیمات زندگی هر انسانی محسوب می‌شود. تصمیم برای ازدواج منوط به كسب بسیاری از مهارت‌هاست تا فرد بتواند در هر شرایطی به مدیریت خود و زندگی‌اش بپردازد. جمعیت جوان جامعه ما نیازمند بسترسازی است تا بتوان بسیاری از نارسایی‌ها را به شكل كاملا علمی ‌و عملی در حوزه ازدواج آسان ترویج كرد.

ازدواج بیمه می‌شود

سلامت نیوز: ازدواج یكی از مهم‌ترین تصمیمات زندگی هر انسانی محسوب می‌شود. تصمیم برای ازدواج منوط به كسب بسیاری از مهارت‌هاست تا فرد بتواند در هر شرایطی به مدیریت خود و زندگی‌اش بپردازد. جمعیت جوان جامعه ما نیازمند بسترسازی است تا بتوان بسیاری از نارسایی‌ها را به شكل كاملا علمی ‌و عملی در حوزه ازدواج آسان ترویج كرد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ،اینكه در كشور نارسایی‌های از جمله تورم، طلاق، عدم تفاهم و... وجود دارد بر كسی پوشیده نیست، اما برای مقابله با این كم و كاستی‌ها می‌توان با كسب مهارت‌ها، زندگی خود را در برابر این آسیب‌ها مصون كرد. بر اساس اطلاعات موجود در ثبت احوال كشور در هر ماه ۶۰ هزار و ۳۶۲ و در هر شبانه‌روز هزار و ۹۸۵ مورد و در هر ساعت نیز ۸۳ ازدواج به ثبت می‌رسد كه این آمارها در مقایسه با سال گذشته با كاهش منفی 5/6 درصدی روبه‌رو بوده است.

هرگونه آمار و رقم در زمینه زندگی مشترك به عنوان تلنگر برای افراد و كارشناسان امر محسوب می‌شود تا به وسیله آن بتوان توجه ویژه‌ای به وضعیت زندگی مشترك در كشور داشت. اینكه بنابر گفته برخی كارشناسان در هر ساعت 19 طلاق در كشور ثبت می‌شود گواه این است كه جوانان ما چندان با مقوله ازدواج و مهارت‌های ویژه آن آشنایی ندارند. آنچه می‌خوانید مشروح گفت‌وگوی «آرمان» با محمدرضا رستمی‌، معاون ساماندهی امور جوانان وزیر ورزش و جوانان درباره اقدامات انجام شده در زمینه ازدواج است.   

بنابر گفته‌های كارشناسان در آینده نزدیك با جمعیت سه برابری دختران مجرد قطعی در برابر پسران مجرد روبه‌رو هستیم. این در حالی است كه تاكنون دولت‌ها در زمینه تسهیل ازدواج جوانان اقدام ثمربخشی را لحاظ نكرده‌اند. به نظر شما برای حل این معضل باید چه اقدامی‌ لحاظ كرد؟مساله تجرد قطعی هیچ ربطی به وضعیت دختران و پسران جوان ندارد. تجرد قطعی شامل مردان و زنان بالای 40 سال كه تاكنون ازدواج نكرده‌اند می‌شود. در واقع نمی‌توان به این صراحت درباره افزایش سه برابری این افراد در آینده نزدیك سخن گفت. در سازمان هدف تسهیل شرایط ازدواج، افزایش دو برابری نرخ ازدواج و كاهش نرخ طلاق در جامعه است كه در این زمینه اقدامات انجام شده است.

یكی از این اقدامات حمایت بیمه‌ای از ازدواج است. این حمایت به نحوی است تا جوانان پیش از ازدواج تحت آموزش‌های جامع قرار بگیرند تا توانمندی مدیریت خانواده را به دست بیاورند. برای مثال آنها در این دوره‌های آموزشی توانمندی‌هایی همچون مهارت‌های اجتماعی، مهارت‌های ارتباطی و... را كسب می‌كنند. برای كسب این نوع مهارت‌ها نخستین اقدام آموزش است. در دومین مرحله آموزش‌ها نیز زوجین پیش از ازدواج باید چندین جلسه مشاوره را بگذارند تا به این ترتیب از اخلاق و روحیات خود مطلع شوند.

در سومین مرحله از تسهیل شرایط ازدواج حمایت‌های سازمان‌های ذی‌ربط برای تامین جهیزیه مد نظر است. در مرحله چهارم این طرح تامین مسكن به عنوان دغدغه اصلی جوانان مدنظر قرار گرفته است و گام پنجم نیز شامل بیمه مهریه می‌شود تا به این ترتیب دغدغه‌ها و نگرانی‌های زوج‌های جوان از ازدواج كاهش یابد.  آیا در برنامه‌های خود تنها این مساله را مد نظر دارید كه جوانان هرچه زودتر به خانه بخت بروند یا مساله پایداری زندگی نیز مد نظرتان است؟ در سال های اخیر یكی از مشكلات در خانواده‌های ایرانی طلاق بوده است.

آموزش، مشاوره، تامین جهیزیه، تامین مسكن و مهریه می‌تواند در افزایش ازدواج در جامعه تاثیرگذار باشد و به نسبت در پایداری خانواده‌ها نیز موثر است. در سازمان مجموعه این اقدامات از طریق بسته‌های حمایتی به نام بیمه ازدواج از طریق بیمه ایران انجام می‌شود كه تا یك ماه آینده رونمایی می‌شود. بیمه حامی‌ جوانان بسته ازدواج را در اختیار زوج‌های ایرانی قرار می‌دهد و هر خانواده ایرانی می‌تواند با پرداخت مبلغ اندك این بیمه را برای جوانان خریداری كند و به این ترتیب در زمان ازدواج با ارائه بیمه‌نامه از تسهیلات آن برخوردار شود. جوانان با استفاده از این نوع بیمه می‌توانند آموزش ببیند، خدمات مشاوره‌ای دریافت كنند،

تجهیزات زندگی و جهیزیه خریداری كنند و به این ترتیب خیالشان از لحاظ مهریه كه در برخی مواقع عامل تخریب بین زن و مرد است راحت باشد و از این طریق می‌توان در تحقق ازدواج آگاهانه موفق عمل كنند.  در زمینه تسهیل امر ازدواج در بین جوانان دیگر چه اقداماتی انجام شده است؟ از دیگر اقدامات می‌توان به آموزش‌های آنلاین در زمینه ازدواج اشاره كرد.

در گام نخست این اقدام برای هفت هزار جوان انجام می‌شود و هر جوانی با ثبت نام در این سامانه می‌تواند در هر دوره آموزشی شركت كند. آنها با گذران این دوره‌ها توانایی حل مساله و مهارت زندگی مشترك را كسب می‌كنند. از دیگر اقدامات، راه‌اندازی مجمع ملی خیران ازدواج در سطح ملی و استانی است. در واقع، با تشكیل این مجمع هم می‌توان در سطح آموزشی و هم در سطح تامین نیازی‌های ازدواج جوانان كمك كرد. از دیگر اقدامات انجام شده در زمینه تسهیل امر ازدواج دسترسی آسان به مشاوره است.

هم‌اكنون دسترسی به مشاوره در بخش خانواده حدود 70 مورد است و این مهم باید تا پایان سال به 100 مركز افزایش یابد و امیدواریم تا پایان فعالیت دولت یازدهم تعداد مراكز مشاوره در سراسر كشور به 500 مركز افزایش یابد تا به این ترتیب دسترسی به مراكز مشاوره افزایش یابد. از دیگر برنامه‌ها تولید بسته‌های آموزشی شامل كتاب و لوح‌های فشرده است كه به شكل آموزش‌های مكمل در اختیار جوانان قرار می‌گیرد و قرار است در روز جوان سال آینده این بسته در اختیار جوانان قرار گیرد.

  با توجه به اینكه مشكل اقتصاد و مسكن به عنوان عمده نارسایی جوان امروز محسوب می‌شود، برای تسهیل در دستیابی به این خدمات چه اقداماتی باید لحاظ كرد؟ موضوع اشتغال و مسكن متولی خاص خود را در كشور دارد و ما در سازمان فقط باید پیگیر كم و كیف اجرای برنامه‌ها در این حیطه باشیم. برای مثال در بودجه امسال چهار هزار میلیارد برای موضوع اشتغال جوانان در نظر گرفته شده است. این بودجه در اختیار پنج وزارتخانه مربوطه قرار گرفته تا به اشتغال و كارآفرینی جوانان توجه شود، اما تاكنون هیچ اقدامی ‌از سوی این سازمان‌ها مشاهده نشده است. وظیفه ما پیگیری این مسائل از دستگاه‌های متولی و مطالبه‌گری پرداخت‌ها از طریق معاون رئیس‌جمهور است.

  با توجه به اینكه آمار طلاق در كشور رو به افزایش است و چندی پیش نیز مسئولان از ثبت 19 طلاق در هر ساعت خبر دادند، برای كاهش طلاق در جامعه تاكنون چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟ با بررسی آمار و ارقام در زمینه طلاق در سال‌های گذشته نرخ رشد طلاق رو به كاهش بوده است، آن هم به این دلیل كه در كشور از سال 90 تا 93 با بررسی نرخ رشد طلاق درمی‌یابیم كه هم‌اكنون رشد آمار طلاق از سال گذشته تاكنون كاهش پیدا كرده است. با توجه به اینكه تعداد طلاق افزایش یافته، اما نرخ رشد با كاهش رو‌به‌رو است. پس نباید گفت كه نرخ طلاق رو به افزایش است. در ضمن برای كاهش طلاق در جامعه می‌توان مسائلی همچون آموزش، مشاوره، بیمه و... را طرح کرد.

در اصل جوانی كه توانایی مدیریت ارتباطی، عاطفی، اجتماعی، مالی و انواع مهارت‌ها و قابلیت‌ها را ندارد، خود به خود خانواده او آماده فروپاشی خواهد بود، در چنین شرایطی كار ما پیشگیری از اتفاقات و آموزش مهارت‌هاست. امروزه سرمایه اجتماعی جوانان همچون احترام، مشاركت و... به‌شدت افول پیدا كرده است. در این جامعه خود به خود دختر و پسری كه با یكدیگر ازدواج می‌كنند به عنوان زن و شوهر اعتمادشان نسبت به یكدیگر كاهش می‌یابد و این بی‌اعتمادی منجر به بروز اختلافات و افزایش طلاق در كشور می‌شود.

در چنین جامعه‌ای باید سطح اعتماد اجتماعی را از طریق رسانه ملی، فعالیت‌های فرهنگی، نظام آموزش و پرورش، نظام آموزش رسمی‌ و آموزش فرهنگی ارتقا داد. هم‌اكنون در پیمایش سطح نگرش‌ها اعلام كرده‌اند كه نظام اجتماعی به 70 درصد از جوانان اعتماد ندارد و مسئولیت‌ها را به آنها واگذار نمی‌كند. در چنین شرایطی نمی‌توان از جوانی كه در این جامعه اعتمادی به او نیست انتظار داشت تا نظام كوچكی به نام خانواده را تشكیل دهد و حفظ كند. با وجود شرایط موجود باید همه افراد در سطح ملی دست به دست هم دهند تا سرمایه اجتماعی جوانان افزایش و به نسبت آسیب‌های اجتماعی كاهش یابد. 

 در سال‌های اخیر و به موازات فراگیر شدن اینترنت در ایران شاهد فعالیت برخی از سایت‌ها با عنوان سایت‌های همسریابی بودیم كه همواره غیرقانونی اعلام شده‌اند. معاونت ساماندهی امور جوانان در زمان دكتر گلزاری اجرای طرح راه اندازی سایت همسان‌گزینی را كلید زد كه به گونه‌ای همان سایت همسریابی است. فعالیت این سامانه را چگونه ارزیابی می‌كنید؟ گزارش روشنی از عملكرد سایت وجود ندارد اما ساماندهی دیگر سایت‌های همسرگزینی از اقدامات مثبت این سایت محسوب می‌شود. برای ساماندهی فعالیت این سایت نخستین نشست برگزار شده است.

ما به دنبال این هستیم كه فعالیت این سایت و منافع آن را شناسایی كنیم و اینكه فعالیت این سایت‌ها منوط به چه شرایطی است و اینكه مجوز آن باید از سوی كدام نهاد و در چه شرایطی صادر شود؛ هر یك از این اقدامات نیازمند تحقیقات و كار كارشناسی است. هم‌اكنون سایت‌های همسریابی گوناگونی بدون مجوز به فعالیت می‌پردازند و باید عملكرد آنها مورد بررسی قرار گیرد و به این ترتیب تصمیم نهایی برای آنها اتخاذ شود و زمینه بروز هر گونه سوءاستفاده كاهش یابد. در كشور فقط سایت تیبان زیرنظر سازمان تبلیغات به صورت قانونی به فعالیت می‌پردازد. 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha