سلامت نیوز: سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت در مورد تأثیر دود دست سوم سیگار بر روی اطرافیان افراد سیگاری هشدار داد و گفت: ۹۰ درصد سموم سیگار روی وسایل خانه می چسبد، سیگاریها فرزندشان را بغل نکنند و نبوسند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس، شهرام رفیعی فر گفت: دود دست سوم در واقع همان بقایای باقیمانده از دود مواد دخانی است که بر روی وسایل شخصی یا وسائل اطراف و بر بدن و لباس فرد مصرف کننده مواد دخانی باقی میماند.
وی افزود: دود دست سوم نیز مانند دود مستقیم سیگار و دیگر انواع دخانیات خطرناک است ولی اطلاعات اندک مردم از آن باعث آسیب رسانی ناخواسته به دیگر افراد به خصوص کودکان می شود.
وی ادامه داد: بر اساس مطالعات حتی سیگار کشیدن خارج از فضایی که اطرافیان به خصوص بچهها و زنان باردار قرار دارند نیز میتواند برای آنان بسیار خطرناک باشد.
سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت گفت: به تازگی مشخص شده که سموم ناشی از سوخت انواع دخانیات که به صورت دود در هوا رویت نمیشوند نیز بیش از آنچه انتظار میرفت خطرناک و آسیب رسان هستند.
وی افزود: این سموم از طریق لباس، پوست، مو و وسایل اطراف فرد سیگاری به دیگران منتقل می شود، حتی ثابت شده که این اثرات تا ماه ها قابل پایداری و تأثیرگذاری است.
رفیعی فر بیان داشت: این عقیده که ابراز ناراحتی فرد از بوی ناشی از سیگاری که مدت ها قبل در محلی کشیده شده است را به حساسیت روحی و تلقین شرطی او نسبت می دادند، رد شده و از لحاظ علمی ثابت شده که بو هشداری برای مغز است تا هر چه سریع تر به فرد اطلاع داده و او را از محل دور کند.
چسبیدن 90 درصدی دود مواد دخانی به وسایل اطراف
وی افزود: بر اساس مطالعات انجام شده 90 درصد نیکوتین تنباکوی دود شده به دیوار، سطوح، وسایل درون خانه مانند فرش، بالش، مبلمان، لباس، پوست و موی افراد می چسبد.
رفیعی فر ادامه داد: در یک بررسی سطح کوتینین (یک متابولیت فعال نیکوتین) ادرار و موی اطفالی که والدین سیگاری دارند ولی در بیرون یا دور از کودکان خود سیگار می کشند را اندازه گیری کرده و در مقایسه میزان آن را حدود 7 برابر کودکان با والدین غیر سیگاری ارزیابی کرده اند.
وی اظهار داشت: در آغوش کشیدن و بوسیدن کودکان توسط افراد سیگاری نیز موجب انتقال ذرات مضر دود دست سوم از طریق پوست، مو و لباس این افراد به کودکان می شود، زیرا کودکان با ویژگی های منحصر به فرد خود از جمله سینه خیز و چهاردست و پا رفتن بیشتر در معرض سموم پخش شده در سطوح قرار می گیرند.
سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت گفت: کودکان با تنفس سریع تری که دارند و همچنین تماس با وسایل اطراف و بردن دست آلوده به دهان موجب تشدید موارد فوق می شوند.
وی خاطر نشان کرد: همه افراد در معرض خطرات دود دست سوم سیگار هستند ولی افراد خاص مانند خانم های باردار، بیماران قلبی و ریوی و کودکان و نوزادان تحت تأثیر بیشتری از این دود قرار می گیرد و دچار عوارض بیشتر و گاه مرگ ناگهانی نوزادان می شوند.
نظر شما